Diamantreus De Beers doet het goed nadat Russische rivaal geraakt wordt door sancties

De Beers, het grootste diamantbedrijf in de wereld, voorspelt dit jaar meer te produceren dan het aanvankelijk dacht. Dat komt voornamelijk door sancties die werden opgelegd aan zijn belangrijkste rivaal Alrosa, een Russisch bedrijf.

Het bedrijf verwacht in 2022 tussen 32 en 34 miljoen karaat te produceren, in plaats van de initieel verwachte 30 tot 33 miljoen, vooral door de grote vraag naar diamanten van Amerikaanse klanten. Die kunnen sinds april immers geen edelstenen meer kopen van Alrosa, de grootste concurrent van De Beers.

Het Russische bedrijf wordt door de VS zwaar gesanctioneerd: het heeft geen toegang meer tot het Amerikaanse bankennetwerk en mag ook geen producten meer verkopen aan inwoners van de VS. Alrosa produceert 30 procent van alle diamanten in de wereld. De Beers heeft een marktaandeel van 35 procent.

Anglo heeft een moeilijk jaar

Mijnbouwbedrijf Anglo American, de moederonderneming van De Beers, kondigde tegelijkertijd ook minder goed nieuws aan. Het bedrijf rapporteerde tijdens het tweede kwartaal een productiedaling van zo’n 9 procent, wat voornamelijk veroorzaakt zou zijn door aanhoudende droogtes in Chili en onderhoudswerken in Brazilië. Daar baat Anglo respectievelijk koper- en ijzermijnen uit. 

Tijdens het eerste kwartaal van 2022 waren er ook problemen. Zo zou de productie geleden hebben onder coronagerelateerde afwezigheden en een grote hoeveelheid neerslag in Brazilië en Zuid-Afrika.
Bovendien zouden de kosten om grondstoffen te winnen ook stijgen, met wel 9 procent. Dat komt voornamelijk omdat de prijs van diesel de pan uit rijst. 

Koper

Toch blijft Anglo’s nieuwe CEO Duncan Wanblad optimistisch. In het kwartaalrapport dat Anglo American donderdag publiceerde, zegt Wanblad dat de productie terug aan het recupereren is. Daardoor zou de tweede helft van het jaar productiever worden voor het bedrijf. 

Behalve de diamantindustrie, zal ook de koperindustrie veel opleveren. In Peru heeft Anglo in juli een nieuwe kopermijn geopend, die in de tweede helft van het jaar 150.000 ton van het rode metaal moet produceren. Anglo produceerde tijdens de eerste helft van het jaar 273.000 ton koper, maar verwacht dit jaar door de uitgebreide capaciteit in totaal tot 750.000 ton te kunnen ontginnen.

Langs de andere kant blijft het bedrijf in Chili met droogtes kampen, waardoor de kopermijnen daar mogelijk minder efficiënt kunnen opereren. Het ontginnen van koper vergt immers enorm veel water.

(evb)

Meer