Democraten waarschuwen voor ‘grote overwinning van Trump’, vóór de stemmen per post geteld zijn

Als veel Amerikanen per post stemmen, zou dat weleens verregaande gevolgen kunnen hebben voor de uitslag van de presidentsverkiezingen. Het zal aanvankelijk lijken alsof Donald Trump overtuigend wint, waarna de uitslag omkeert in het voordeel van Biden, waarschuwt de Democratische partij.

Begin november trekken de Amerikanen, zoals u weet, naar de stembus tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In coronatijden wordt verwacht dat meer burgers dan ooit dat per post zullen doen. Alleen suggereerde Trump al verschillende keren dat op die manier stemmen niet erg veilig is. Als gevolg van die vermeende onbetrouwbaarheid hintte hij onlangs op een uitstel van de verkiezingen.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1288818160389558273?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1288818160389558273%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fbusinessam.be%2Ftopman-amerikaanse-post-schort-hervormingen-op-impact-op-verkiezingen-vermijden%2F

Frauduleus

Dat die verkiezingen er komen, lijdt geen twijfel. Toch zijn ook de Democraten er niet helemaal gerust in. De top van de partij zwaait met een prognose van Hawkfish, het Amerikaanse databedrijf dat het campagneteam van Biden inhuurt. Zij verwachten dat méér Democraten dan Republikeinen per post zullen stemmen, uit schrik voor het coronavirus. Belangrijk daarbij is dat de uitslag van poststemmen langer op zich laat wachten dan de exitpolls op verkiezingsdag.

Tijdens de verkiezingsnacht zou in eerste instantie blijken dat zittend president Donald Trump een gigantische zege geboekt heeft, vreest het onderzoek. In de dagen nadien zal de uitslag dan bijgesteld worden, wanneer alle poststemmen binnenstromen. Zo is het niet uitgesloten dat Joe Biden alsnog de nieuwe president wordt, en blijven Trump-aanhangers achter met een overtuigd gevoel dat stemmen per post frauduleus is.

Fata morgana

Volgens Hawkfish is het meest waarschijnlijke scenario er eentje waarbij Trump 408 kiesmannen binnenhaalt, terwijl Biden er slechts 130 achter zich heeft. Dit zou de tussenstand zijn als slechts 15 procent van de poststemmen geteld is. Wanneer de balans later op drie kwart van de stemmen ligt, zou Biden naar de eerste plaats springen. Uiteindelijk zal de uitslag stranden op 334 kiesmannen voor Biden en 204 kiesmannen voor Trump. Dit alles is gebaseerd op een enquête bij 17.263 registreerde stemmers in 50 Amerikaanse staten.

Bron: Axios

‘We slaan nu al alarm en geven aan dat het een zeer reële mogelijkheid is, dat de data op verkiezingsavond zullen wijzen op een ongelofelijke overwinning voor Donald Trump’, legt Hawkfish-CEO Josh Mendelsohn uit. ‘Als elke legitieme stem uiteindelijk geteld is, de dag nadien, zullen de gebeurtenissen van verkiezingsnacht op een fata morgana (een niet bestaand tafereel, red.) lijken. We kregen de indruk dat Donald Trump aan de leiding stond, wat in principe nooit zo was.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20