De 15 grootste fraudeurs op de Olympische Spelen

Er wordt gefluisterd dat verschillende Russische teams op deOlympische Spelen valsgespeeld hebben, onder wie gewichtheffers. Ze mochtenuiteindelijk niet meer meedoen aan de competitie na een dopingschandaal. Maarvals spelen is helemaal niets nieuws op de Olympische Spelen. Van identiteitsfraudetot alcoholgebruik, dit zijn de 15 grootste schandalen op de competitie.

1. Dora Ratjen (Berlijn, 1936)

 • Nationaliteit: Duits
 • Sport: atletiek

Dora Ratjen kwam in 1939 op de Zomerspelen van Berlijn uitals vierde in de hoge sprong van de vrouwen. In 1939 brak ze het recordhoogspringen tijdens het Europese Atletiekkampioenschap. Er was maar éénprobleem: Dora werd als meisje opgevoed, maar ze was eigenlijk geboren als man.Toen de organisatoren daarachter kwamen, werd ze gedwongen om haar medaillesterug te geven. Verder werd haar record geschrapt en moest ze haar naamveranderen naar Heinrich.

2. OrtrunEnderlein (Grenoble, 1968)

 • Nationaliteit: Oost-Duits
 • Sport: sleeën

Het Oost-Duitse sleeteam was erg succesvol op de OlympischeSpelen van 1968 in de Franse stad Grenoble. Ortrun Enderlen won de goudenmedaille en haar teammaten eindigden tweede en vierde. Haar concurrenten warenechter achterdochtig omdat het team zich altijd pas vlak voor de wedstrijd lietzien en daarna bijna meteen vertrok. Wat bleek na een onderzoek? Het teamverwarmde de rails van hun sleeën vlak voor de race om op die manier sneller tekunnen glijden. Het team werd gediskwalificeerd en moest zijn medaillesteruggeven.

3. Boris Onischenko (Montreal, 1976)

 • Nationaliteit: Russisch
 • Sport: schermen

Onisjtsjenko, een militair uit het Rode Leger, nam deel aande Olympische Zomerspelen van 1968, 1972 en 1976. In 1968 won hij zilver methet team; in 1972 won hij zilver in de individuele competitie en goud met hetteam. Tijdens de spelen van 1976 in Montréal werd hij echter bij het schermengediskwalificeerd wegens valsspelen. Tijdens een gevecht tegen een Brit merktede Britse kapitein Jeremy Fox op dat het wapen van Onischenko een trefferaangaf hoewel hij zijn tegenstander niet had geraakt. De Britten dienden eenklacht in. Het bleek dat de degen van Onisjtsjenko gemanipuleerd was. In dehandgreep van zijn wapen was een knop aangebracht waarmee hij de elektrischestroomkring kon sluiten die een treffer aanduidt – wat normaal enkel kangebeuren wanneer de tip van het wapen contact maakt met de tegenstander.Onisjtsjenko werd gediskwalificeerd en het Sovjet-Russische team, grootfavoriet voor het goud, werd uit de uitslag verwijderd. Zijn teamgenotenmochten wel verder deelnemen in de individuele competitie.

Het geval-Onisjenko was een “schandaal van de eersteorde”. Hoewel hij enkel voor het schermen was gediskwalificeerd en inprincipe nog mocht deelnemen aan de volgende proef, zette de Sovjet-Russischeploegleiding Onisjtsjenko onmiddellijk uit de ploeg en op een vliegtuig terugnaar Kiev. Dit betekende meteen het einde van zijn sportieve carrière.

4. Madeline De Jesus (Los Angeles, 1984)

 • Nationaliteit: Puerto Ricaans
 • Sport: atletiek

Madeline De Jesus werd in 1984 op de Olympische Spelen inLos Angeles getroffen door een peesblessure. Omdat ze schrik had niet aan devolgende wedstrijd te mogen of kunnen meedoen, bedacht ze een plan.

Haar tweelingzus Margaret, die ook een atlete was en naarMadeline keek vanuit het publiek, kreeg een speciale opdracht. De twee zussenruilden van plaats voor de volgende ronde, wat het Puerto Ricaans team eengroot voordeel opleverde. Toen de coach van Madeline erachter kwam, trok hijhet hele team terug uit de competitie.

5. BenJohnson (Seoul, 1988)

 • Nationaliteit:Canadees
 • Sport:atletiek

Johnson won op de Olympische Spelen van 1988 in Seoul degouden medaille voor de 100 meter sprint. Hij brak ook het wereldrecord. Helaasvoor hem testte hij na de race positief op het gebruik van steroïden. Hij werdgedwongen om zijn medaille terug te geven, maar mocht wel aan anderewedstrijden nog deelnemen. Maar in 1993 werd Ben Johnson opnieuw betrapt op hetgebruik van steroïden. Daarna werd hem voor het leven verboden om nogprofessioneel te sporten.


© wiki

6. MichelleSmith (Atlanta, 1996)

 • Nationaliteit: Iers
 • Sport: zwemmen

Michelle Smith schreef geschiedenis. Ze was de eerste Iersevrouw die ooit een gouden medaille won in 1996. Ze ging na de Olympische Spelenin de Amerikaanse stad Atlanta naar huis met drie gouden medailles en eenbronzen medaille. Later kwamen onderzoekers erachter dat Michelle Smith tijdensde wedstrijden alcohol gebruikt had om ervoor te zorgen dat haar urinetestvertekend was. Op die manier wou ze vermijden om positief te testen op haardrugstest. Ze mocht achteraf wel haar medailles houden.

7. MarionJones (Sydney, 2000)

 • Nationaliteit:Amerikaan
 • Sport:atletiek

Marion Jones had veel succes op de Olympische Spelen in 2000in de Australische stad Sydney. Ze won twee bronzen medailles en drie goudenmedailles. Ze werd de eerste vrouw die op één wedstrijd atletiek zo veelmedailles won. Jones ontkende altijd dat hij steroïden gebruikt had en ze heeftalle drugstests met glans doorstaan. Maar in 2007 gaf ze toch toe dat hijsteroïden gebruikt had in de aanloop naar de Games van Sydney.

Ze raakte al haar medailles kwijt, mocht twee jaar lang nietmeer aan de competitie deelnemen en moest zes maanden naar de gevangenis omdatze gelogen had tegen federale aanklagers die het gebruik vanprestatiebevorderende substanties onderzochten.

8. Zuid-Koreaanse, Indonesische en Chinese badmintonteams(Londen, 2012)

 • Nationaliteit: Zuid-Koreaans, Indonesisch en Chinees
 • Sport: badminton

Het gebeurt niet vaak dat professionele sporters met opzetverliezen, maar af en toe is het prijs. Acht badmintonspelers werden van detribune gejoeld omdat ze met opzet het pluimpje in het net sloegen.

De Zuid-Koreaanse team, één Chinees team en één Indonesischteam werden gediskwalificeerd en ze werden ervan beschuldigd de sport badmintonte misbruiken en te vernederen.

9. Cameron Van Der Burgh (Londen, 2012)

 • Nationaliteit: Zuid-Afrikaan
 • Sport:zwemmen

Cameron Van Der Burgh had goud gewonnen en een wereldrecordgebroken in de finale van de 100 meter borstslag op de Olympische Spelen inLonden van 2012. Later gaf hij toe dat hij tijdens de wedstrijd een aantalvlinderslagen gedaan had om zijn concurrenten voor te zijn. Nochtans mogenprofessionele zwemmers bij de borstslag maar één soort slag gebruiken, maar VanDer Burgh gebruikte er dus drie. Hij mocht zijn medaille houden, maar vanaf nu worden zwemwedstrijden onder het watergefilmd om er zeker van te zijn dat niemand vals speelt.

10. Fred Lorz (St. Louis, 1904)

 • Nationaliteit: Amerikaan
 • Sport: atletiek

Fred Lorz won de maraton op de Olympische Spelen van 1904 inde Amerikaanse stad St. Louis. Hij eindigde met een tijd van drie uren endertien minuten. De man met de zilveren medaille kwam ongeveer een kwartierlater aan. Hij had al op de foto gestaan met Alice Roosevelt, de dochter van detoenmalige, Amerikaanse president Theodore Roosevelt.

Fred Lorz was zich al aan het voorbereiden op demedailleceremonie, maar net op tijd kwam men erachter dat Lorz bijna de helftvan de racetijd niet in beeld was. Wat bleek nu: Lorz viel na 9 mijl of 14,5kilometer uit de race en werd 11 mijl of bijna 18 kilometer verder afgezet doorzijn trainer. Toen de auto het begaf, ging Lorz te voet verder naar hetstadium. Hij werd door het publiek toegejuicht als winnaar en besloot om tedoen alsof zijn neus bloedde. Fred Lorz beweerde later dat het maar “eengrapje” was.

11. Ewa Klobukowska (Tokio, 1964)

 • Nationaliteit: Pools
 • Sport: atletiek

In 1964 werden geslachtstesten geïntroduceerd op deOlympische Spelen in Tokio. Daardoor verloor de sprintster Ewa Klobukowska, dieeen bronzen medaille gewonnen had, haar titels. De reden: “Ze heeft éénchromosoom teveel.”

12. Hans-GunnarLiljenwall (Mexico City, 1968)

 • Nationaliteit: Zweeds
 • Sport: moderne vijfkamp

1968 was het eerste jaar dat atleten een drugstest moestenlaten afnemen op de Olympische Spelen. De moderne vijfkamper Hans-GunnarLiljenwall moest zijn bronzen medaille uit de categorie schieten opnieuw afgeven.Toch had de atleet geen steroïden genomen. De Zweedse atleet werd de eerstepersoon ooit die een drugstest niet doorkwam op de Olympische Spelen. Hij hadtwee biertjes gedronken om zijn zenuwen onder controle te krijgen voor dewedstrijd.

13. DongFanxiao (Sydney, 2000)

 • Nationaliteit:Chinees
 • Sport:gymnastiek

Turners zijn bijna altijd erg jong en sommige landen hebbenminderjarige turners op de Olympische Spelen geïntroduceerd om toch maar tekunnen winnen. De zogezegd 17-jarige atlete Dong Fanxiao deed mee in hetvrouwenteam van China op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney.

Maar de jury was niet overtuigd dat de sportster weleffectief 17 jaar was. Uit haar officiële papieren bleek dat Dong Fanxiaoinderdaad in 1983 geboren was, maar later, na verder onderzoek, raakte bekenddat ze eigenlijk in 186 geboren was en dus amper 14 jaar oud was. Hetresultaat: China werd gedwongen om de bronzen medaille van haar team op tegeven.

14. Bertil Sandstrom (Los Angeles, 1932)

 • Nationaliteit: Zweeds
 • Sport:dressuur

Bertil Sandstrom is officieeltweede geëindigd op de Olympische Spelen van 1932 in Los Angeles. Maar eenrechter besliste later dat hij “klikkende geluiden” maakte om zijn paard illegaalop te jagen. Sandstrom heeft die beschuldiging altijd ontkend en stelde dat hetgeluid kwam van zijn lederen laarzen die heen en weer bewogen. De rechtbankgeloofde daar echter geen snars van en Sandstorm kreeg de laatste plaats in derace.

15. ParkSi-Hun (Seoul, 1988)

 • Nationaliteit:Zuid-Koreaans
 • Sport:boksen

De Zuid-Koreaanse bokser Park Si-Hun was bijna twee keerbewusteloos geslagen en er werd gedreigd om hem te diskwalificeren omdat hijzichzelf niet behoorlijk verdedigde in de match tegen zijn Amerikaanse rivaal RoyJones Jr. Uiteindelijk werd Park Si-Hun door de jury toch uitgeroepen totwinnaar en het publiek was in schok.

Uit een later onderzoek is gebleken dat drie van de vijf juryleden,die voor Park Si-Hun gestemd hadden, in de aanloop van de wedstrijd gedineerdhadden op kosten van Zuid-Koreaanse ambtenaren. Park Si-Hun werd zelf nietgestraft voor het voorval, maar de corrupte juryleden werden wel ontslagen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20