Covid-19 begint een enorm probleem te worden voor Afrika, waarschuwt het IMF

De economische groei in Sub-Saharaans Afrika zal achterblijven, dat zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat ligt voor een groot deel aan de trage uitrol van vaccins tegen het coronavirus. De vertraging zorgt ervoor dat de ziekte een endemisch probleem wordt.

De economie in Sub-Saharaans Afrika zal dit jaar waarschijnlijk met 3,7 procent groeien, na een krimp van 1,7 procent in 2020. De opleving zal trager verlopen dan in de ontwikkelde economieën, waarbij het verschil in groei tot 2023 zal aanhouden. Dat zegt Abebe Aemro Selassie, directeur van de Afrika-afdeling van het IMF.

Afrika hinkt achterop

“In plaats van een inhaalbeweging te maken en de inkomenskloof te dichten, zien we dat de regio achterblijft”, zei hij. Volgens Aemro weerspiegelen de vooruitzichten de toegang tot vaccins en de “grote verschillen” in de beschikbaarheid van beleidsondersteuning.

Afrika is de minst gevaccineerde regio ter wereld. Slechts 5,23 procent van de 1,2 miljard mensen is volledig geïmmuniseerd.  Dat blijkt uit gegevens van het Afrikaanse Centrum voor Ziektebeheersing en -preventie. Het IMF gaat ervan uit dat slechts een paar Sub-Saharaans Afrikaanse landen vóór 2023 op grote schaal vaccins beschikbaar zullen hebben. De vraag naar booster-shots door hoge-inkomenslanden zouden dat aanbod echter in gevaar zou kunnen brengen, zegt het IMF.

“Verdere vertragingen bij de uitrol zouden Sub-Saharaans Afrika blootstellen aan nieuwe en slimmere varianten van het virus. Het is mogelijk dat Covid-19 uiteindelijk een permanent, endemisch probleem in de hele regio zal worden. Dat zal onvermijdelijk zijn weerslag hebben op het vertrouwen, de groei en de kracht van het herstel”, meldt het rapport. “Het zou de regio, vanaf 2022 en tot vier jaar erna, 1,5 procent extra van het bruto binnenlands product kunnen kosten.” 

425 miljard dollar

De lage-inkomenslanden in de regio hebben de komende vijf jaar 245 miljard dollar aan extra financiering nodig om zich te kunnen herstellen en verloren terrein te herwinnen. Voor heel de Sub-Saharaans Afrikaanse regio is er een bedrag van 425 miljard dollar nodig. 

Het IMF heeft enkele mogelijkheden voorgesteld. Zo beheert het fonds een organisatie dat Poverty Reduction and Growth Trust heet, die renteloze leningen verstrekt. Ook heeft het fonds het Resilience and Sustainability Trust opgericht, dat lage- en kwetsbare middeninkomenslanden op weg helpt naar een klimaatvriendelijke toekomst. Tenslotte zijn er besprekingen over een derde optie, waarbij activa naar voorgeschreven SDR-houders gaan, zoals de Wereldbank. Maar die bevinden zich nog in een vroeg stadium.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20