Moderna plant investering in bouw van Afrikaanse vaccinfabriek

Het Amerikaanse farmabedrijf Moderna overweegt om in Afrika een nieuwe vaccinfabriek te bouwen. De site zou jaarlijks 500 miljoen dosissen mRNA-vaccins moeten produceren. Moderna zou op die locatie ook zijn vaccin tegen het virus Covid-19, bedoeld voor distributie in Afrika, willen aanmaken.

Daarmee zou het bedrijf ingaan op de toenemende druk die de farmaceutische industrie van de buitenwereld ervaart om op het Afrikaanse continent geneesmiddelen te produceren. De bouw en uitrusting van de fabriek zou ongeveer 500 miljoen dollar kosten.

Rijke landen

Afrikaanse landen en de World Health Organization (WHO) dringen er bij fabrikanten van geneesmiddelen al maanden op aan om op het Afrikaanse continent vaccinfabrieken te bouwen. Die initiatieven zouden de nodige vaccins tegen het virus Covid-19 voor de Afrikaanse bevolking beschikbaar moeten stellen.

De voorraden die tot nu werden geproduceerd, zijn immers grotendeels naar de rijkere landen gekanaliseerd. Op dit ogenblik is slechts ongeveer 4,5 procent van de Afrikanen volledig tegen het coronavirus ingeënt.

De voorgestelde Afrikaanse fabriek van Moderna zal naar verwachting niet alleen de productie van geneesmiddelen, maar ook het bottelen en verpakken voor zijn rekening nemen. De Amerikaanse groep benadrukte te hopen snel een locatie voor zijn Afrikaanse fabriek te kunnen selecteren. 

“Wij scharen ons achter alle inspanningen die de behoeften van het continent op middellange tot lange termijn kunnen helpen aanpakken”, betoogde John Nkengasong, directeur van de Africa Centers for Disease Control and Prevention, in een reactie op de aankondiging van het bedrijf.

“De plannen van Moderna helpen echter weinig om het actuele bevoorradingsprobleem met coronavaccins in Afrika op te lossen.”

Bartholomew Akanmori, een woordvoerder van het Africa Office van de World Health Organization (WHO), stelde anderzijds te hopen dat de fabriek van Moderna naast de productie van coronavaccin ook zou kunnen helpen voor andere aandoeningen die de gezondheid van de Afrikaanse bevolking bedreigen.

Centrum

Volgens waarnemers zou de fabriek van Moderna wellicht in Zuid-Afrika, Rwanda of Senegal worden gebouwd. De Amerikaanse farmagroep Pfizer en diens partner BioNTech sloten in juli een overeenkomst om de Zuid-Afrikaanse groep Biovac met een jaarlijkse productie van 100 miljoen coronavaccins te helpen.

In augustus kondigde BioNTech bovendien de bouw van locaties voor de productie van vaccins tegen malaria en tuberculose in Rwanda en Senegal aan.

De World Health Organization benadrukte gepoogd te hebben Moderna en Pfizer-BioNTech te overtuigen om de krachten te bundelen in de uitbouw van een Afrikaans centrum voor gezondheidstechnologie. De organisatie stelde echter dat die gesprekken tot nu toe niet veel hebben opgeleverd.

John Nkengasong betoogde nog te hopen dat Moderna zich bereid zou tonen om samen te werken met het Partnerships for African Vaccine Manufacturing, dat dit jaar werd gelanceerd om de behoeften van het continent op het gebied van vaccinaties te onderzoeken.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20