Colombia gaat Oekraïense militairen trainen in verwijderen van landmijnen

Een team van Colombiaanse experts zal naar Oekraïne reizen om daar soldaten te trainen in het ontmantelen van landmijnen. Dat zei Diego Molano, de minister van Defensie van het Zuid-Amerikaanse land, op maandag. De oorlog in Oekraïne heeft ertoe geleid dat er extreem veel landmijnen zijn geplaatst in het land, wat de veiligheid van burgers serieus bedreigt.

Colombia kampt zelf met een explosieve erfenis van meerdere jaren van interne strijd. Volgens de Verenigde Naties is het land door het bijna 60 jaar durende interne conflict met de rebellenbeweging FARC, verschillende drugskartels en andere paramilitaire bewegingen, het land met de meeste landmijnen ter wereld. Sinds 1990 zouden landmijnen, volgens de regering, 2.342 mensen hebben gedood en 10.000 mensen verwond. 

De experts uit Colombia, dat een NAVO-partner is en geen lid, werden door de Verenigde Staten uitgenodigd om de trainingen te geven, zei de Colombiaanse minister van Defensie Diego Molano in een verklaring. “Deze trainingen zullen worden gegeven door 11 militaire ingenieurs die naar een NAVO-lidstaat zullen gaan, dat een buurland is van Oekraïne”. De specifieke NAVO-lidstaat is niet bij naam genoemd.

Zowel Russische als Oekraïense autoriteiten hebben gezegd dat ze landmijnen zullen ruimen op verschillende plaatsen in Oekraïne. Afgelopen zondag hebben Russische soldaten mijnen geruimd op het industrieterrein van de staalfabriek Azovstal in Mariupol. “De taak is enorm, we hebben nog zo’n twee weken werk voor de boeg”, zei een anonieme Russische soldaat tegen Reuters.

Gewassen beschermen

De FARC was jarenlang de grootste rebellengroepering van Colombia en werd in 1964 opgericht als de gewapende vleugel van de Communistische Partij. Hun belangrijkste oprichters waren kleine boeren en landarbeiders, die zich hadden verenigd om te strijden tegen de duizelingwekkende ongelijkheid in Colombia destijds.

Om hun militaire operaties tegen de overheid te kunnen financieren, plantte de FARC gewassen die gebruikt werden om cocaïne te produceren. Analisten menen dat de beweging dankzij de teelt destijds tot de rijkste rebellenbewegingen ter wereld behoorde. Deze gewassen, verborgen in de jungles van Colombia, werden beveiligd door landmijnen.

Daarnaast plaatste de beweging landmijnen om het Colombiaanse leger tegen te houden en om hun verborgen kampen in de jungle veilig te stellen, aldus aldus German Espejo van de denktank Seguridad & Democracia. Nog steeds eisen deze mijnen onschuldige slachtoffers, zegt Espejo.

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC werd ontwapend en ontbonden na een vredesakkoord in 2016. Daarmee kwam een einde aan een ruim 50 jaar durend conflict tussen de gewapende guerrillagroep en de Colombiaanse regering. De groep ging vervolgens verder als politieke partij.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de FARC vorig jaar van zijn “terrorismelijst” gehaald. Daarbij stelde het dat de FARC “niet langer bestaat als een verenigde organisatie die zich bezighoudt met terrorisme of terroristische activiteiten.”

(ns)

Meer