Chinese Tesla-uitdager krijgt 1,4 miljard dollar aan staatssteun

Nio, zeg maar het Chinese Tesla, heeft zich verzekerd van 1,42 miljard dollar aan extra middelen. De aandelen van de autobouwer stegen, in een reactie op het nieuws, met 35 procent.

Het geld is afkomstig van de regering van het Chinese Hefei. Deze stad en regio gelden als een populaire ‘hub’ voor autofabrikanten. In ruil voor de financiering zal Nio een Chinees hoofdkwartier bouwen in Hefei, met daarnaast nog verschillende centra voor onderzoek en ontwikkeling én productievestigingen. ‘Nio is van plan zijn relatie met het lokale ecosysteem te verdiepen’, klinkt dat dan officieel in een persbericht.

Het is goed nieuws voor de Chinese autobouwer. Eind vorig jaar maakte Nio bekend dat het dringend op zoek was naar extra middelen om de verkoop te kunnen opdrijven. De vertragende Chinese automarkt en de toenemende concurrentie legden een zware druk op het bedrijf, dat al een dikke 2.000 mensen moest afdanken.

Met de extra middelen wil Nio verder de concurrentie met Tesla aangaan. De elektrische autobouwer opende eind vorig jaar een zogenaamde ‘Gigafactory’ in Shanghai. Daar moeten op termijn 150.000 voertuigen per jaar van de band rollen. Door het coronavirus Covid-19 werd de productie begin februari wel anderhalve week stilgelegd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20