Eerste Chinese Tesla’s zijn voor personeelsleden gigafabriek

In Shanghai zijn de eerste elektrische voertuigen van de band gerold in de nieuwe Tesla-fabriek daar. Een serieuze mijlpaal voor de Amerikaanse autobouwer.

De voertuigen, van het type Model 3, komen er minder dan een jaar nadat Tesla aankondigde een fabriek te bouwen in China. Dat is een record voor een autofabrikant. Tesla benadrukt ook dat het de leveringen van de Tesla’s volgende maand nog eens zal versnellen. Op termijn moeten er jaarlijks 150.000 voertuigen van de band rollen.

Huwelijksaanzoek

Tijdens een officiële ceremonie kregen 15 werknemers van Tesla de sleutels van hun Model 3 overhandigd. Het gaat om elektrische voertuigen die ze zelf aangekocht hebben. Eén van de medewerkers greep die gelegenheid aan om zijn vriendin ten huwelijk te vragen, pal naast hun nieuwe auto.

Zo’n Model 3 kost in China overigens zo’n 45.000 euro, waardoor Tesla er kan concurreren met lokale autobouwers zoals NIO en Xpeng. Maar ook voor wereldwijde merken zoals BMW en Mercedes-Benz zal het bedrijf van Elon Musk niet moeten onderdoen. Tesla voorziet dat de kostprijs van een Model 3 nog verder zal dalen in 2020.

Het is niet de bedoeling om de in China geproduceerde wagens te verkopen in andere landen, zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten. De volledige productie is voorzien voor de Chinese markt, die geldt als de grootste ter wereld voor elektrische wagens. Op deze manier omzeilt Tesla handelstarieven.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20