Tesla wil hakken in prijs Chinese Model 3

Tesla overweegt om de aankoopprijs van de Model 3-voertuigen, die het in China zal bouwen, te verlagen. Met prijsdalingen tot 20 procent wil de autobouwer zijn positie op de grootste automarkt ter wereld verstevigen.

In november is de productie in de zogenaamde Aziatische ‘gigafactory’ van Tesla opgestart. Die fabriek heeft Tesla-topman Elon Musk neergepoot in het Chinese Shanghai en werd in amper tien maanden gebouwd. Op termijn moeten er jaarlijks 150.000 voertuigen van de band rollen, maar nu zijn de eerste exemplaren al klaar.

De prijs van een Model 3 ligt in China momenteel op 355.800 yuan, oftewel 45.600 euro. Volgens persagentschap Bloomberg zal dat bedrag in de loop van 2020 dalen. Met een prijsdaling van 20 procent landt de aankoopprijs op 300.000 yuan, dat komt neer op 38.500 euro. Niet slecht met startprijs van 43.500 euro in Europa.

Competitief voordeel

De reden voor de vermoedelijke prijsdaling is inherent aan die Chinese productie: Tesla bouwt in eigen land, kan onderdelen van lokale producenten kopen en moet geen handelstarieven neertellen. Dat levert Tesla een competitief voordeel op, in vergelijking met concurrenten als BMW en Daimler. Ook zij willen hun elektrische wagens in China aan de man brengen.

En dan hebben we het nog niet over de staatssubsidies voor elektrische wagens. Elektrische wagens met een bereik van meer dan 400 kilometer komen in aanmerking voor een toelage van 25.000 yuan, ofwel 3.220 euro. Het is alleen onduidelijk in welke mate klanten rechtstreeks profiteren van die korting.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20