Tesla’s Europese gigafabriek kost 4 miljard euro

Tesla’s Europese gigafabriek in Duitsland zal de op een na duurste van het bedrijf worden, zo berichten Duitse media. Kroonjuweel blijft ‘Gigafactory 1’, gelegen in de woestijn van Nevada.

Op 12 november maakte CEO Elon Musk al bekend dat de Europese gigafabriek in de omgeving van Berlijn gebouwd zal worden, in Grünheide. Dat Duitse ingenieurs bijzonder goed werk leveren, verklaarde de CEO zijn keuze. Maar ook de nabijheid van Berlijn en de nieuwe luchthaven speelden volgens een woordvoerster een rol.

Nu zijn er nog nieuwe details aan het licht gekomen in de Duitse pers. Zo zou de fabriek 4 miljard euro kosten. De constructie ervan gaat in het voorjaar van 2020 van start. In 2021 zou ze klaar moeten zijn. De kost hiervan zou deels gedekt worden met 300 miljoen euro aan Europese subsidies, zo schrijft de krant Bild am Sonntag.

De fabriek zou 3.000 mensen kunnen tewerkstellen, stelde de provincie Brandenburg aan het nieuwsagentschap DPA. Na een expansie kan dat aantal oplopen tot 8.000. De gigafactory zal zowel het toekomstige model Y produceren, een compacte SUV, als batterijen en motoren. Tesla zal verder in Berlijn ook een designcentrum neerplanten.

Vierde gigafabriek

Na die in de woestijn van Nevada, de staat New York en het Chinese Shanghai, is Tesla al aan zijn vierde gigafabriek toe. Na ‘Gigafactory 1’ in Nevada heeft de Europese fabriek het hoogste prijskaartje. Die in Nevada kost 5 miljard dollar.

De constructie van de gigafabrieken lopen niet van een leien dakje. Zo is de bouw van Gigafactory 1 na vijf jaar nog steeds niet rond. De Amerikaanse krant USA Today ontdekte verder dat de fabriek gemiddeld drie arbeidsongevallen per maand op haar conto heeft. Arbeidsinspectie is er de voorbije drie jaar meer dan 90 keer over de vloer moeten komen.

De constructie van die in Buffalo, New York, zit ook in het slop, ondanks de belofte van het staatsbestuur om er 750 miljoen dollar in te pompen. In Shanghai zit de aannemer dan weer vóór op schema. De fabriek met een prijskaartje van 2 miljard dollar zou tegen eind 2020 wekelijks 1.000 wagens van de band rollen.

Lees ook:
Ford gaat met elektrische Mustang strijd aan met Tesla
Chinese Tesla-uitdager haalt 400 miljoen dollar op
Tesla-verkoop keldert in derde kwartaal

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20