Chinese Tesla-uitdager haalt 400 miljoen dollar op

De Chinese fabrikant van elektrische wagens Xpeng heeft vers geld bijgetankt voor de lancering van zijn volgende model. Een van de investeerders is de smartphonemaker Xiaomi.

De techgigant Alibaba en de Apple-leverancier Foxconn stapten eerder al in. Het is de zesde kapitaalronde van de autobouwer.

Xpeng, dat elektrische auto’s maakt, wil het geld gebruiken voor de lancering van zijn nieuwste model, de P7 sedan. Die zou in het tweede kwartaal van 2020 uitkomen en heeft een bereik van 600 kilometer.

Het is de tweede auto die het bedrijf op de markt brengt. Van de eerste, de G3, zijn sinds de lancering eind 2018 al 10.000 exemplaren verkocht, volgens Xpeng.

De start-up kondigt tegelijk een samenwerking aan met Xiaomi, dat ook deelnam aan de kapitaalronde. De twee bedrijven plannen de ontwikkeling van nieuwe technologieën om smartphones en auto’s te connecteren. Dat blijkt uit een mededeling op de website van Xpeng.

Eerder ging het al een samenwerking aan met internetgigant Alibaba voor eenzelfde soort geïntegreerd systeem.

De snelle groei van Xpeng, en de steun van grote bedrijven, legt Tesla het vuur aan de schenen in China. De autobouwer is bezig met de ontwikkeling van zijn Gigafactory 3 in Shanghai en kondigde net aan dat hij ook een fabriek in Duitsland bouwt.

Tesla zou de productie in zijn Chinese fabriek nog deze maand willen opstarten. Oorspronkelijk was het doel september, maar dat moest uitgesteld worden door administratieve kwesties.

Meer