Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

20 verbluffende feiten over China

Logo Business AM
Business

23/05/2019 | Dominique Dewitte | 18 min leestijd

De Chinezen zijn ondertussen met 1,4 miljard. Dat betekent dat ongeveer één op zes van de bijna 8 miljard mensen op deze planeet in China wonen. Het is dan ook geen wonder dat de cijfers over dit land duizelingwekkend zijn. Bovendien is China meer dan ooit een wereldmacht waarmee rekening moet worden gehouden. Deze 20 feiten over China zullen u versteld doen staan.

1. Als alle Chinezen evenveel olie zouden gebruiken als de inwoners van de VS, dan zijn er 7 extra producenten zoals Saoedi-Arabië nodig

Een benzinepomp van PetroChina met op de voorgrond een tanker.

(EPA)

Hoewel de inwoners van China met veel zijn en ze de laatste decennia ook meer zijn gaan verbruiken, blijft de consumptie van olie in vergelijking met andere grootmachten nog relatief beperkt. Gelukkig maar, want dan zouden er tot zeven keer meer reserves moeten worden aangeboord. De Amerikanen verbruiken volgens Index Mundi dagelijks ruim 61 vaten olie per duizend inwoners. In China zijn dat slechts 7 vaten.

Als de inwoners van China echter evenveel als de Amerikaanse bevolking zou verbruiken, dan zouden ze plots zeven keer de dagelijkse productie van Saoedi-Arabië, een van de grootste olieproducenten ter wereld, nodig hebben.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

2. China produceert jaarlijks 80 miljard eetstokjes, waarvoor 20 miljoen bomen sneuvelen

Twee eetstokjes halen enkele noedels uit een zwarte kom.

(Pexels)

Over de exacte cijfers bestaat wat twijfel, maar het is een feit dat de bekende eetstokjes die we kennen uit Chinese restaurants, voor veel mensen een gewoonte zijn. Zo’n stokje smijt je na de maaltijd echter weg, waardoor er jaarlijks heel wat exemplaren nodig zijn om aan de behoeften van de Chinese bevolking te voldoen. Volgens de Jilin Forestry Industry Group gaat het om liefst 80 miljard stokjes.

Daarvoor moeten ook heel wat bomen sneuvelen. Jaarlijks worden voor de stokjes 20 miljoen bomen van gemiddeld 20 jaar oud gekapt. Onder druk van milieugroepen werd daarom enkele jaren geleden opgeroepen om hier bewuster mee om te springen. De Chinese overheid heeft ook de belastingen op wegwerpstokjes verhoogd.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

3. Chinezen eten jaarlijks 5.400 Eiffeltorens aan varkensvlees

Varkensvlees in een kraampje.

(EPA)

Ook het vlees dat Chinezen met die stokjes eten, zorgt voor indrukwekkende cijfers. Vooral varkensvlees is erg populair. Enkele jaren geleden bereikte de consumptie een plafond, waardoor er een lichte terugval is op te merken. Toch verbruikt de bevolking van China nog altijd 54 miljoen ton varkensvlees per jaar. Dat is meer dan het dubbele van de hele Europese Unie, en ruim zes keer de hoeveelheid van de Verenigde Staten.

Om het plastisch uit de drukken: de Chinezen eten jaarlijks een gewicht van 5.400 Eiffeltorens aan varkensvlees. De Eiffeltoren weegt zo’n 10.000 ton.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

4. De spoorwegen in China kunnen drie keer de wereld rond

Een trein rijdt in een bocht over het spoor.

(EPA)

China heeft het op één na grootste spoorwegennetwerk ter wereld. Met 124.000 kilometer aan sporen, zou het hele net drie keer rond de wereld kunnen. De omtrek van de aarde is ruim 40.000 kilometer. Enkel de Verenigde Staten hebben een nog langere spoorlijn, al is die meteen twee keer groter dan die van China.

China is wel koploper in het aantal kilometers spoor voor hogesnelheidstreinen. Eind 2018 zat dat netwerk aan 29.000 kilometer. Tegen 2050 hoopt het land aan 274.000 kilometer spoorwegen te geraken.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

5. De Chinese kolenreserves wegen evenveel als 991 miljoen blauwe vinvissen

Drie mijnwerkers lopen naast elkaar. De eerste houdt een zak vast.

(EPA)

China neemt ongeveer 46% van de wereldwijde kolenproductie voor z’n rekening. Eind 2017 zou het land een kolenreserve van ongeveer 138,8 miljard ton gehad hebben. Wetende dat een blauwe vinvis ongeveer 140 ton weegt, zou de hele voorraad kolen in China dus overeenkomen met het gewicht van 991 miljoen blauwe vinvissen.

Volgens berekeningen zal de kolenproductie in China tegen 2025 nog aanzienlijk toenemen, om dan tegen 2050 een forse terugval te kennen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

6. China gebruikt in drie jaar meer cement dan de VS in de hele 20ste eeuw

Vijf witte vrachtwagens met cement rijden achter elkaar.

(EPA)

China is niet alleen de grootste producent van cement ter wereld, het land heeft op korte tijd ook veel cement nodig. Zo berekende Microsoft-oprichter Bill Gates dat China van 2011 tot 2013 meer cement gebruikt heeft dan de Verenigde Staten in de hele twintigste eeuw. Nochtans hebben de Amerikanen in die tijd een pak indrukwekkende wolkenkrabbers gebouwd, maar dat is niets vergeleken met de Chinese bouwkoorts.

In totaal gebruikten de Chinezen in die drie jaar 6,6 gigaton cement. Recentere cijfers zijn er niet, maar China was ook in 2018 nog met voorsprong de grootste producent van cement. Met een productie van ruim 2,3 miljard ton staan ze hoog boven eerste achtervolger India, met 290 miljoen ton nog een ander land in volle ontwikkeling. De Verenigde Staten produceerden vorig jaar 88,5 miljoen ton cement.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

7. Jaarlijks sterven een miljoen Chinezen aan de gevolgen van roken

Een Chinese man in kostuum rookt een sigaret. Op de achtergrond roken nog enkele mensen.

(EPA)

Roken blijft een groot probleem in China. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) telt het land meer dan 300 miljoen rokers. Ongeveer één op drie sigaretten wereldwijd wordt door een inwoner van China opgerookt. Daardoor sterven er jaarlijks een miljoen Chinezen aan de gevolgen van roken. Dat is ongeveer evenveel als de totale bevolking van Cyprus.  Eén op zes slachtoffers van tabak in de hele wereld komt uit China. Een rookverbod op het werk zou volgens de WHO zes miljoen levens kunnen redden.

Hoewel strengere regels rond roken bij de bevolking wel goedkeuring lijken te vinden, blijft de overheid achter. Dat komt omdat beslissingen over de gezondheid van de bevolking vaak botsen met economische belangen. China is de grootste tabaksconsument ter wereld en produceert ook bijna de helft van alle sigaretten. In de hoofdstad Peking worden sinds 2015 wel boetes opgelegd voor roken op kantoor of in restaurants. En dankzij campagnes zouden er op de werkvloer ook al veel minder sigaretten worden gerookt.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

8. De Chinese aardgasreserves kunnen 2,2 miljard olympische zwembaden vullen

Een man met helm kijkt naar een fabriek in China.

(EPA)

Ook de aardgasvoorraad van China is indrukwekkend. Omgerekend zouden ze er 2,2 miljard olympische zwembaden mee kunnen vullen. En toch staat China deze keer niet bovenaan de lijst. Integendeel, hun aardgasvoorraad is niets vergeleken met de geschatte reserves van Rusland. Ook Iran, Qatar, de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië, Turkmenistan, de Verenigde Arabische Emiraten, Venezuela en Nigeria hebben een grotere aardgasvoorraad.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

9. Chinezen eten zoveel instant noedels dat de hele bevolking van Marokko er een jaar lang drie keer per dag van zou kunnen eten

Een vrouw eet al wandelend noedels uit een beker in een straat in China.

(EPA)

Instant noedels zijn een populaire maaltijd bij de Chinese bevolking. In 2017 zouden er in een heel jaar 39 miljard pakjes door de inwoners van China en Hongkong gegeten zijn. Drie keer meer dan eerste achtervolger Indonesië. Ervan uitgaand dat één pakje overeenkomt met één maaltijd, zou heel Marokko een jaar lang drie keer dag eten hebben met die hoeveelheid noedels.

En toch kent de consumptie in China een terugval. Sinds 2013 zag deze industrie de verkoop met 13 procent afnemen. Dat heeft te maken met de ontwikkeling van de bevolking. Mensen bestellen vaker voedsel online en ze wensen ook producten van hogere kwaliteit. Volgens experts is dit ook typerend voor een groeiende economie. Wanneer het goed gaat, kopen we minder goedkope producten. En in China dus minder noedels …

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

10. De 20 rijkste Chinezen hebben samen een groter fortuin dan het bbp van heel Pakistan

Jack Ma van Alibaba zwaait naar de camera.

(EPA)

China heeft natuurlijk ook heel wat nieuwe rijken. Als we het fortuin van de twintig rijkste Chinezen zouden optellen, komen we uit op 312 miljard dollar. Dat is evenveel als het bruto binnenlands product van Pakistan in 2018.

De rijkste Chinees is Jack Ma. De oprichter van de Alibaba Group heeft een vermogen van naar schatting 34,6 miljard dollar. Ook Ma Huateng, oprichter van Tencent, en Hui Ka Yan, baas van de Evergrande Group, bezitten meer dan 30 miljard dollar. De eerste vrouw staat op de zesde plaats. Yang Huiyan kreeg een groot deel van haar fortuin via haar vader in handen. Ze is momenteel de rijkste vrouw van Azië.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

11. Tientallen miljoenen Chinezen wonen in grotten

Een jongen komt uit een grot gelopen.

(EPA)

Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, er zouden nog heel wat Chinezen in een grot wonen. Recente cijfers zijn er niet, maar in 2006 waren het er zeker nog 40 miljoen. Dat is evenveel als de totale bevolking van Irak. Ook de Chinese president Xi Jinping zou tijdens de Culturele Revolutie zelf in een groot gewoond hebben gedurende zijn ballingschap in Shaanxi.

Een Chinese grotwoning heet eigenlijk een ‘yaodong’ en is vaak uitgehouwen in een heuvel. Wetenschappers hebben in het kader van duurzaam wonen interesse in deze grotwoningen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

12. In het Chinese Datang District worden jaarlijks 9 miljard sokken gemaakt

Een man is roze sokken aan het maken.

(EPA)

Het Chinese Datang District staat bekend als ‘Sock City’. Dat is geen toeval, want bedrijven produceren hier jaarlijks negen miljard sokken. Daarmee staat deze regio in voor 70 procent van alle sokken in China, en zelfs voor 30 procent van de sokken wereldwijd. De laatste jaren zijn vooral uit het buitenland minder bestellingen voor sokken geplaatst, waardoor zo’n 3.000 kleine ondernemingen in de stad moesten sluiten. Ook de stijgende kosten voor arbeid en materiaal maken het niet gemakkelijk voor ‘Sock City’.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

13. Het aantal zelfmoorden in China is spectaculair gedaald

Jonge Chinezen maken een selfie.

(EPA)

Enkele jaren geleden pleegden procentueel twee keer meer Chinezen dan Amerikanen zelfmoord. Sindsdien is het zelfmoordcijfer van de Verenigde Staten licht gestegen tot 15,3 zelfmoorden per 100.000 inwoners. In China is er echter sprake van een spectaculaire daling tot 9,7 zelfmoorden per 100.000 inwoners. België doet het op dit vlak overigens onrustwekkend slecht met 20,7 zelfmoorden per 100.000 inwoners.

De economische groei van China is de belangrijkste verklaring voor de gunstige evolutie van het zelfmoordcijfer. Ook de verstedelijking en de hogere levensstandaard spelen een rol. Voorts krijgen Chinezen op het platteland steeds meer toegang tot medische hulp. De daling van het aantal zelfmoorden in China heeft ook het wereldwijde zelfmoordcijfer aanzienlijk doen verbeteren.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

14. China heeft slechts één tijdzone

Verschillende klokken hangen aan de muur.

(EPA)

En dat is opmerkelijk als je weet dat de Verenigde Staten bijvoorbeeld zes tijdzones hebben. China is nochtans een gigantisch land en zou geografisch gezien in vijf tijdzones verdeeld kunnen zijn. Tussen 1912 en 1949 was dat ook het geval, maar dan kondigde Mao Zedong in het communistische regime één tijdzone af.

Dat heeft ook gevolgen voor verschillende delen van China. In het westen van het land is het pas om 15 uur officieel middag. Om 12 uur heeft de zon immers haar hoogste punt bereikt in Peking, maar lang nog niet in de meest westelijke steden.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

15. Meer dan 9% van de wereldwijde landbouwgrond ligt in China

Een boer loopt naast zijn land in China.

(EPA)

China moet de meeste monden voeden en heeft ook de grootste oppervlakte aan landbouwgrond in de wereld. Ruim 5,2 miljoen vierkante meter van de wereldwijde grond voor land (die 48,6 miljoen vierkante meter bedraagt), ligt in China. Dat is ongeveer 9% van de landbouwoppervlakte in de wereld. De Verenigde Staten volgen met 4 miljoen vierkante meter, en Australië telt er 3,7 miljoen.

Niet toevallig is China ook de grootste voedselproducent ter wereld, voor India, de VS en Brazilië. Er werken 315 miljoen Chinezen in de sector, bijna evenveel als de hele Amerikaanse bevolking. China is wereldleider in onder andere rijst, graan, aardappelen, sla, uien, wortelen, komkommers, tomaten, appelen, peren, druiven, pruimen en perziken. Het land produceert ook het meeste schapenmelk, gevogelte, varkensvlees, eieren, vis en honing. En er lopen nergens meer varkens, schapen en geiten rond dan in heel China.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

16. Chinezen zorgen voor bijna een derde van de aankopen van luxegoederen

Mensen lopen in een winkelcentrum in China langs een winkel van Lane Crawford.

(EPA)

China heeft de voorbije jaren ook de markt voor de luxegoederen stevig in handen genomen. Steeds meer Chinese families zijn tegenwoordig welvarend genoeg om dit soort producten te kopen. In 2016 konden al 7,6 miljoen gezinnen in China zich deze aankopen veroorloven. Onder impuls van millennials groeide de uitgave in deze sector in 2018 naar 73 miljard dollar. Dat is bijna een derde van de wereldwijde markt voor luxegoederen.

Ook opmerkelijk: deze Chinese gezinnen geven gemiddeld twee keer meer uit aan luxegoederen dan gezinnen in Frankrijk en Italië. Mogelijk zou bijna de helft van de wereldwijde uitgave aan luxegoederen tegen 2025 uit China kunnen komen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

17. Meer dan de helft van alle varkens ter wereld woont in China

Een varken loopt langs een tafel waar enkele Chinese mannen zitten te picknicken.

(EPA)

De Chinezen eten niet alleen graag varkensvlees, ze beschikken ook over meer varkens dan om het even welk ander land in de wereld. In 2018 leefden 440 miljoen van de 769 miljoen varkens ter wereld in China, ofwel ruim de helft. Ter vergelijking: de Europese Unie telt er 150 miljoen, terwijl de Verenigde Staten zo’n 73 miljoen varkens hebben.

Europa is een van de grootste exporteurs van varkensvlees, terwijl in China de export juist aan het afnemen is.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

18. Jaarlijks vinden in China 100.000 betogingen plaats

Chinezen in het wit gekleed roepen tijdens een betoging.

(EPA)

Door de censuur die de overheid oplegt, is het onmogelijk om een cijfer te plakken op het aantal demonstraties in China. In 2010 berekende een student dat er dagelijks zo’n 500 betogingen in het land waren. Een andere statistiek stelt dat het er op jaarbasis zeker 100.000 zijn. Dat is heel opmerkelijk in een land dat zo streng bestuurd wordt.

Veel van die betogingen zijn erg kleinschalig en bestaan uit slechts enkele tientallen demonstranten. Het gaat dan bijvoorbeeld om wanhopige boeren op het platteland. Ook arbeiders laten zich horen, maar de meeste betogingen worden snel uiteengeslagen of worden strikt verzwegen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

19. De Chinese Gobiwoestijn groeit jaarlijks met de omvang van 60 Manhattans

Twee mensen lopen door de Gobiwoestijn die zich uitstrekt over delen van Mongolië en China.

(Wikimedia Commons)

De Gobiwoestijn is de vijf na grootste woestijn ter wereld. Ze strekt zich uit over het noorden en noordoosten van China en over het zuiden van buurland Mongolië. Het hele gebied is even groot als Peru, en de woestijn breidt zich bovendien alarmerend snel uit.

Jaarlijks wordt de Gobiwoestijn zo’n 3.600 vierkante kilometer groter. Dat is meer dan de oppervlakte van Luxemburg, en 60 keer de omvang van Manhattan. Er komen in bepaalde delen van China ook steeds meer zandstormen voor, en die hebben een erg schadelijk effect op landbouw en economie. Toch groei de woestijn vooral door menselijke activiteiten, zoals ontbossing, overbegrazing en het verbruik van waterbronnen. De Chinese overheid probeert de verwoestijning wel te vertragen, wat hier en daar ook lukt.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

20. Er leven 33 miljoen meer mannen dan vrouwen in China

Een koppel uit China voor ballonnen die een hartje vormen. Een draagt zijn vrouw die een boeket vasthoudt.

(EPA)

China heeft al jaren een erg ongelijke verdeling tussen het aantal mannen en vrouwen in het land. Zo waren er in 2018 in totaal 711 miljoen mannelijke bewoners tegenover 678 miljoen vrouwen. Dat is een verschil van 33 miljoen. Eigenlijk is de situatie licht verbeterd, want tien jaar geleden waren de mannelijke Chinezen met bijna 40 miljoen in de meerderheid. Ook India kent dit probleem, waardoor er 70 miljoen meer mannen wonen in de twee snelst ontwikkelende landen ter wereld.

Voor de Chinese samenleving is dit een groot probleem. Tientallen miljoenen mannen zullen nooit kunnen trouwen en kinderen krijgen. Meer zelfs, veel mannen zullen volgens demograaf Li Shuzhuo zelden seksuele relaties hebben.

De oorzaak van dit probleem is de Chinese eenkindpolitiek die tot 2015 van kracht was om de bevolkingsgroei onder controle te houden. Miljoenen koppels wilden het liefst een zoon als ze dan toch maar één kind mochten krijgen. Tegenwoordig staat de beperking op twee kinderen per gezin en de overheid probeert de voorkeur voor mannelijke nakomelingen te beperken. Maar in het beste geval zal het nog tientallen jaren duren vooraleer dit onevenwicht zal zijn weggewerkt.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks