China 2050: de leeftijdspiramide die geen enkel land wil

Het voorbije jaar zijn in China bijna 18 miljoen baby’s geboren. Dat betekent weliswaar een stijging met 7,8 procent tegenover het jaar voordien, maar nog altijd onvoldoende om de noodzakelijke bevolkingsgroei te realiseren.

Dat heeft Zhang Yi, expert sociale ontwikkeling aan de Chinese Academy of Social Sciences, gezegd. Demografen hebben de Chinese regering al opgeroepen om de overgebleven restricties op de gezinsplanning op te heffen, maar sommige experts vrezen dat deze ingrepen te laat worden doorgevoerd om te beletten dat China geconfronteerd zal worden met een verouderende samenleving en een dalende arbeidspopulatie. Chinese echtparen mochten decennialang slechts één kind hebben. Die beperking is begin vorig jaar opgeheven en werden twee kinderen per gezin toegelaten. Dat moest volgens de autoriteiten leiden tot voldoende geboortes om het dreigende tekort op de arbeidsmarkt op te vangen en een antwoord te vinden op de vergrijzing van de Chinese samenleving.

Veranderd geboorteconcept

Gerekend werd dat de nieuwe maatregel over een periode van een half decennium jaarlijks tot drie miljoen bijkomende geboortes zou zorgen. De resultaten blijven echter onder de verwachting. Het voorbije jaar kon immers slechts een toename met 1,3 miljoen baby’s worden gemeld. Uit een enquête is echter gebleken dat meer dan de helft van de Chinese gezinnen te kennen geeft tevreden te zijn met één kind. Bovendien heeft de helft van de Chinese vrouwen die in aanmerking zouden komen voor een legaal tweede kind een leeftijd tussen veertig en negenenveertig jaar, waardoor een zwangerschap minder evident wordt. “Het geboorte-concept is zozeer veranderd dat een versoepeling van de wet onvoldoende is om de nataliteit op te drijven,” benadrukt Zhang Yi. “Indien ook dit jaar geen verdere verbetering kan worden opgetekend, zou men moeten overwegen alle restricties af te schaffen.” Dat zou betekenen dat Chinese gezinnen opnieuw drie en meer kinderen zouden mogen krijgen. (mah)   [media-credit name=”© Times of London” align=”aligncenter” width=”585″]Screenshot 2017-01-23 17.51.40[/media-credit]

Meer