China kocht de voorbije 10 jaar ruim 300 buitenlandse landbouwbedrijven

Chinese bedrijven hebben de voorbije tien jaar 91 miljard dollar uitgegeven voor de aankoop van nagenoeg driehonderd buitenlandse ondernemingen die actief zijn in agricultuur, voeding of chemie.

Dat heeft consulent Dealogic gemeld naar aanleiding van de recente overname van het Zwitserse bedrijf Syngenta, producent van pesticiden en zaden, door het Chinese staatsconcern ChemChina voor een bedrag van 44 miljard dollar. De overnames vormen volgens waarnemers een onderdeel van de strategie van de Chinese overheid om de voedselbevoorrading van de bijna 1,4 miljard inwoners van het land te verbeteren en te garanderen. Syngenta is tot nu toe de grootste overname van buitenlandse activiteiten uit de Chinese economische geschiedenis. Ook Dow Chemical maakte recent bekend dat een landbouwfonds met Chinese belangen een bedrag van 1,1 miljard dollar heeft geboden voor de overname van zijn Braziliaanse zadendivisie.

Garanties

Experts wijzen erop dat op de Chinese markt de vraag naar vleesproducten toeneemt. Dat is te danken aan de verbeterde levensstandaard. Om aan die toenemende vraag te kunnen beantwoorden heeft het land echter grotere voorraden dierenvoeding nodig, terwijl het land geconfronteerd wordt een vergrijzende landbouwbevolking, vervuiling, klimaatverandering en bodemerosie. “Bovendien worden de Chinese landbouwbedrijven gehinderd door verouderde praktijken,” benadrukt Brett Stuart, chief executive van consulent Global AgriTrends. “De jongste aankopen tonen dat China zich wil verzekeren van de wetenschappelijke kennis die noodzakelijk is om de opbrengsten van de binnenlandse oogsten te verbeteren.” “China probeert vooral landbouwexpertise op te bouwen. Het land wil voor zijn voedselvoorziening zoveel mogelijk zelfvoorzienend worden. China zou onmogelijk in staat zijn om de voeding van zijn bevolking volledig op de internationale markt te kopen. Alle landen proberen zich tegen voedseltekorten te beschermen, maar het probleem ligt in China bijzonder gevoelig.” Onder het beleid van Mao Tse Tong in de tweede helft van de voorbije eeuw heeft hongersnood volgens historici in China tientallen miljoenen doden geëist. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20