Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 07 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

België heeft hoge moord- en zelfmoordratio

Logo Business AM
Economie

16/05/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

In Litouwen loopt de burger meer kans om door bewust geweld – moord of zelfmoord – om het leven te komen dan in elke andere lidstaat van de Europese Unie. Op de tweede plaats staat Letland, gevolgd door Hongarije. In Zuid-Europa lijkt de bevolking daarentegen het meest tegen dodelijk geweld beschermd. Het aantal overlijdens door moorden en zelfmoorden ligt immers het laagst in Italië, Spanje en Griekenland. Dat blijkt uit een studie van het European Data Journalism Network (EDJN).

Drie jaar geleden stierven 61.000 mensen in de Europese Unie door moord of zelfmoord. Dit cijfer vertegenwoordigde 1,3 procent van alle overlijdens die de Europese Unie dat jaar moest registreren.

Terrorisme

Al decennia lang neemt het aantal gewelddadige overlijdens in de Europese Unie gestaag af. Ook drie jaar geleden was er nog een daling met 3,3 procent genoteerd tegenover het jaar voordien. Tegelijkertijd hadden terroristische aanslagen dat jaar een duidelijke impact. In Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië nam het aantal gewelddadige sterfgevallen immers toe.

De onderzoekers stelden vast dat er in Letland drie jaar geleden per honderdduizend inwoners 5,64 moorden moesten worden opgetekend. Daarna volgden Litouwen (4,92), Estland (2,51) en België (1,96). Anderzijds wijzen de onderzoekers erop dat dertien lidstaten dat jaar minder dan één moord per honderdduizend burgers hadden laten optekenen.

De Verenigde Staten noteerden over diezelfde periode 5,5 moorden per honderdduizend inwoners. In Rusland liep dat cijfer echter op tot 10,8 slachtoffers. Het rapport benadrukt nog dat het aantal moordpogingen over een periode van acht jaar nagenoeg status-quo bleef.

Baltische staten

Wanneer men anderzijds naar zelfmoorden kijkt, registreerde de Europese Unie vier jaar geleden 56.000 feiten. Daarmee vertegenwoordigden zelfmoorden 1,2 procent van alle overlijdens die de regio dat jaar kende. De onderzoekers stelden vast dat 77 procent van de zelfmoordenaars mannen waren. Daarnaast bleek 48 procent tussen veertig en vijfenzestig jaar.

Ook hier verschijnen twee Baltische staten in de top drie. Litouwen eindigde op een eerste plaats met 30,28 zelfmoorden per honderdduizend inwoners, gevolgd door Slovenië met 20,72 feiten. Daarna volgen Letland en Hongarije.

De onderzoekers wijzen erop dat Slovenië weliswaar het laagste aantal moorden meldde, maar wel veel zelfmoorden kende. Anderzijds lieten Estland en België zowel bij moorden als zelfmoorden een hoge score noteren.

In Zuid-Europa ligt het niveau zelfmoorden daarentegen op een laag niveau. Cyprus stond helemaal onderaan met 4,45 feiten per honderdduizend inwoners. Ook Malta, Italië, Spanje en Griekenland kenden relatief weinig zelfmoorden. Het gemiddelde van de Europese Unie bedroeg 11,23 zelfmoorden per honderdduizend inwoners.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks