In Mexico worden nu 100 mensen per dag vermoord

Het voorbije jaar hebben de autoriteiten in Mexico 33.341 moordonderzoeken moeten openen. Dat betekende een stijging met 33 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Mexicaanse ministerie van binnenlandse zaken. Daarmee moet voor het tweede jaar een nieuw record worden gemeld. De cijfers tonen aan welke moeilijke taak de nieuwe Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador, die heeft beloofd het geweld in zijn land te zullen aanpakken, wacht.

“Mexico worstelt al vele jaren met zwaar geweld,” aldus het persbureau Reuters. “Dat was onder meer het gevolg van de strijd die de Mexicaanse autoriteiten hebben gevoerd tegen de brutale drugskartels. Verscheidene leiders van deze criminele bendes werden geëlimineerd, maar dat heeft vooral geleid tot een fragmentatie met een toenemend aantal concurrerende bendes, die met elkaar een onderlinge oorlog voeren.”

Pijpleidingen

“De complexe strijd tegen de georganiseerde misdaad is dan ook een belangrijke test voor de nieuwe president Obrador, die in december in functie trad en beloofde tegenover de criminele wereld een andere benadering te zullen voeren dan zijn voorganger,” zeggen waarnemers. Onder voormalige president Enrique Pena Nieto zag Mexico over een periode van zes jaar het aantal moorden met 40 procent toenemen.

Het grootst aantal moorden werd vorig jaar geregistreerd in de centrale staat Guanajuato, waar 3.290 feiten werden geregistreerd. Dat betekende een verdrievoudiging tegenover het jaar voordien. Guanajuato wordt vooral getroffen door bloedige gevechten tussen criminele bendes voor de controle over de lucratieve markt van gestolen brandstoffen. Dat is een relatief nieuwe tak van de criminele activiteiten in Mexico.

Vele criminele bendes hebben zich immers toegespitst op het illegaal aftappen van olieleidingen en raffinaderijen. “Deze activiteit is een illegale industrie geworden met een waarde tussen 2,5 miljard dollar en 3,5 miljard dollar,” verduidelijken experts. “Tijdens de eerste negen maanden van vorig jaar werden 11.240 diefstallen van olie vastgesteld. De criminele bendes rekruteren volledige wijken om de buit te verzamelen of acties van de politie tegen te houden. Dat heeft echter al tot bijzonder gewelddadige veldslagen geleid.”

Acapulco

In de stad Cancun, een populaire vakantiebestemming, werden vorig jaar 540 moorden geregistreerd. Dat was meer dan een verdubbeling tegenover het jaar voordien. Nog gewelddadiger is echter Acapulco, waar inmiddels 103 moorden per honderdduizend inwoners worden gepleegd. Daarmee is Acapulco één van de meest gewelddadige steden van de hele wereld.

In Mexico zijn al meer dan 150.000 mensen vermoord sinds de Mexicaanse regering dertien jaar geleden de oorlog aan de kartels verklaarde. Tienduizenden andere personen zijn gewoon verdwenen. Velen werden ook ontvoerd en vermoord door veiligheidstroepen. Uit het rapport blijkt verder dat het voorbije jaar in Mexico ook 861 vrouwen werden vermoord. Dat is 17 procent meer dan een jaar eerder.

Mexico is ook voor journalisten steeds meer een vijandig gebied geworden. Het voorbije jaar werden in het land negen journalisten gedood. Daarmee staat het land in de rangschikking van de organisatie Reporters Without Borders over journalistiek-vijandige naties wereldwijd op een derde plaats. Eerder deze maand nog werd in de noordelijke staat Baja California Sur radiojournalist Rafael Murua door onbekenden om het leven gebracht.

Meer