Waarom China massaal voedsel oppot: een van zijn belangrijkste graanschuren dreigt vruchtbaarheid te verliezen

Zwarte aarde in het noordoosten van China is een groot deel van zijn vruchtbaarheid verloren. De gehele graansector van het land steunt op deze gronden.

Chinese onderzoekers hebben deze maand toegegeven dat de bijzonder vruchtbare zwarte grond in de noordoostelijke provincie Heilongjiang in verval is. Overgebruik zou de bodemkwaliteit van de zwarte aarde serieus hebben aangetast, menen onderzoekers.

Dat is een gigantisch probleem voor de voedselvoorziening van het land met 1,4 miljard inwoners. Een groot deel van de jaarlijkse graanproductie van China hangt namelijk af van de oogst op deze zwarte aarde. Het graanveld in Heilongjiang zou 43,3 miljoen hectaren groot zijn en bovendien het vijfde grootste akkerland van China. De zwarte aarde in het noordoosten zou ook een kwart van China’s rijst produceren.

Ondertussen zou de befaamde vruchtbare grond al 20 procent van zijn productiemogelijkheid verloren hebben, denken onderzoekers van de Chinese Academy of Sciences. Overdadig gebruik van de aarde zou de rijke voorraad organische voedingsstoffen die normaal voorkomt in zwarte aarde serieus afgebouwd hebben.

Een zwarte markt voor zwarte aarde

Het feit dat de Chinese staatsmedia deze informatie vrijgeeft en verspreidt, toont aan dat dit een probleem van nationaal belang is. Lu Zhanshu, een kopstuk van de Chinese communistische partij, gaf op de Chinese staatszender CCTV aan hoe belangrijk het is om de zwarte aarde van Heilongjiang in stand te houden.

De overheid gaat nu zware boetes en andere straffen invoeren om de verkoop en diefstal van zwarte aarde uit de regio te voorkomen. Lokale boeren verkopen geregeld de vruchtbare grond voor woekerwinsten. De illegale handel van zwarte grond uit Heilongjiang zou de afgelopen jaren zelfs uitgegroeid zijn tot een lucratieve internationale zwarte markt.

Voor elke verplaatsing van enorme hoeveelheden zwarte aarde uit de streek zal voortaan de officiële goedkeuring van de staatspartij vereist zijn.

China hamstert al vanaf 2020

Ironisch genoeg is het echter de Chinese overheid die het overgebruik van de landbouwgrond stimuleerde. Sinds de vroege twintigste eeuw moedigde de regering het continue gebruik van enorme machines en stevige kunstmeststoffen aan om de voedselproductie op te krikken. Daardoor verliest de zwarte aarde van China al decennialang zijn vruchtbaarheid.

De teloorgang van China’s zwarte aarde verklaart ook, samen met de COVID-pandemie en de oorlog in Oekraïne, waarom Peking massaal rijst, graan en ander voedsel opstapelt

Sinds 2020 zou China begonnen zijn met het hamsteren van eten om zich voor te bereiden op wat het zelf beschrijft als een “globale catastrofe en wijdverspreide hongersnood”. Natuurrampen in China, zoals enorme overstromingen en de eeuwig voortschrijdende verwoestijning van zijn land, zouden de binnenlandse voedselproductie serieus bedreigen.

(kg)

Meer