“Slechtste oogst in geschiedenis”: China waarschuwt voor globale catastrofe en hongersnood

China bereidt zich voor op een globale catastrofe en wijdverspreide hongersnood door de oorlog in Oekraïne.

In 2020 vroeg Rabobank-onderzoeker Michael Every zich af waarom China destijds begon met het hamsteren van allerlei soorten grondstoffen en voedsel. Wat voor verstoring zou er op handen zijn waardoor de tweede grootste economie ter wereld koortsachtig zijn voorraden van alle denkbare materialen opbouwt?

Tegen het einde van 2021 is China er stilletjes in geslaagd om de helft van alle maïs en andere granen op te slaan, wat dat jaar al leidde tot een enorme inflatie van de voedselprijzen. Een vijfde van de wereldbevolking is er in feite in geslaagd het leeuwendeel van de wereldvoedselvoorziening in handen te krijgen.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw voorspelde eind 2021 zelfs dat China in de eerste helft van dit jaar zeker 69 procent van alle beschikbare maïs, 60 procent van alle rijst op aarde en 51 procent van de wereldvoorraad tarwe zal bezitten.

Nu begrijpen we eindelijk waarom China al deze inspanningen doet. Peking verwacht dat de wereld weldra zal getroffen worden door een ongeziene catastrofe die de toeleverketen van voedsel zal verpulveren en wijdverspreide hongersnood kan veroorzaken.

De graanschuur van de wereld in de problemen

De globale toeleverketens van voedsel kregen het sinds de COVID-pandemie al zwaar te verduren. Slechte weersomstandigheden en constante uitbraken van het virus wogen enorm op de productie. Dit jaar kreeg de toeleverketen een nieuwe opdoffer te verwerken: de Russische invasie van Oekraïne. Het conflict in het land dat ook wel bekend staat als de graanschuur van de wereld dreigt voedselprijzen nog verder de hoogte in te stuwen. 

Een groot aantal landen, waaronder een reeks Afrikaanse landen, hangen af van de voedselproductie van Oekraïne en Rusland. Frans president Emmanuel Macron waarschuwde er deze maand al voor dat als de Oekraïense boeren dit jaar niet kunnen oogsten, er catastrofale scenario’s kunnen ontplooien voor Europa en Afrika.

Oekraïne was voor de invasie namelijk de tweede grootste leverancier van granen voor de EU en een van de grootste exporteurs van de grondstof naar Azië en Afrika. Oekraïne zou zeker 49,6 procent van alle zonnebloemolie ter wereld produceren, 10 procent van alle tarwe, 12,6 procent van alle gerst en 15,3 procent van alle maïs. Er wordt verwacht dat de oogst dit jaar dik zal tegenvallen door de oorlog.

Het voedselprotectionisme van Xi Jinping

Maar daar eindigen de problemen nog lang niet. Bloomberg rapporteert deze week dat China kampt met uitzonderlijk slechte gewasomstandigheden.

Tang Renjian, de Chinese minister van Landbouw, zei tijdens een regeringsconferentie in Peking dat de rampzalige overstromingen van vorig jaar de voedselproductie van China beknotten. China noteerde in 2021 een recordaantal overstromingen, die onder andere de steenkoolsector en energievoorziening van het land dreigden plat te leggen

Wat we nog niet wisten, is dat de Chinese agricultuur na de natuurrampen het moeilijk heeft om zijn productie-output op niveau te houden. “China heeft grote problemen met de voedselproductie als gevolg van de ongewone overstromingen in het najaar. Landbouwdeskundigen vertellen ons dat de oogst dit jaar de slechtste in de geschiedenis zou kunnen zijn”, voert Renjian aan.

De reden voor het voedselprotectionisme en hamstergedrag van China is dus evident. President Xi Jinping heeft wijselijk de beslissing genomen om massaal voedsel op te potten tijdens de verstoring van de globale toeleverketens in de pandemie. Eventuele voorkennis van de Russische invasie van Oekraïne en ongeziene natuurrampen hebben deze strategie alleen maar verder gelegitimeerd. Ondertussen blijven de voedselprijzen genadeloos verder stijgen.

(lp)

Meer