Nieuwe tegenslag voor Chinezen: rampzalige overstromingen in steenkoolstreek dreigen stroomproblemen nog te verergeren

De grootste steenkoolproducerende regio van China is getroffen door ernstige overstromingen. Dat dreigt de problemen met de stroomvoorziening waar het land mee worstelt nog te verergeren.

In de Noord-Chinese provincie Shanxi zijn meer dan 1,75 miljoen mensen in 11 steden in de provincie getroffen. Ten minste 17.000 huizen zijn ingestort en bijna 200.000 hectare land is verwoest. Volgens de autoriteiten zijn zeker zes mensen omgekomen. Aardverschuivingen en overstromingen in de naburige provincie Shaanxi hadden ten minste 70.000 mensen ontheemd en 12 gedood.

Regens, die eind september begonnen, veroorzaken aardverschuivingen en de overstromingen. Video’s van Shanxi toonden ondergelopen dorpen, overstroomde landbouwgrond, verdronken vee en bewoners die hun huizen evacueerden met hun bezittingen in plastic zakken. Vorige week zijn de muren rond Pingyao, een stad die bekend staat om de architectuur uit de Ming- en Qing-dynastieën, gedeeltelijk ingestort. Online beelden tonen ingestorte spoorwegen en wegen.

60 mijnen liggen stil

De regens komen terwijl het land worstelt met stroomtekorten die deels worden veroorzaakt door de stijgende kosten van steenkool, de belangrijkste bron van elektriciteit in China. 60 van Shanxi’s kolenmijnen liggen momenteel stil. De provincie Shanxi produceerde in 2020 1,06 miljard ton steenkool, meer dan een kwart van het totaal van het land.

De overstroming is de laatste natuurramp in China in een lange rij. Recordregens in de zomer in de provincie Henan eisten bijvoorbeeld meer dan 300 doden. Het onderstreept de kwetsbaarheid van het land voor extreme weersomstandigheden veroorzaakt door klimaatverandering. Vooruitlopend op de COP26 klimaattop, zal China, ’s werelds grootste bijdrager aan koolstofemissies, naar verwachting deze week nog details vrijgeven van zijn plannen om de klimaatverandering aan te pakken.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20