Overstromingen treffen Chinese provincie Henan: 12 doden en 200.000 evacuaties

De centrale Chinese provincie Henan werd de laatste dagen geplaagd door zware stortregens, wat uiteindelijk leidde tot gevaarlijke overstromingen. Daarbij kwamen al zeker 12 mensen om. Duizenden Chinezen werden geëvacueerd.

Waarom is dit belangrijk?

Na de hevige overstromingen die in West-Europa het leven van verschillende mensen kostte, wordt nu ook China getroffen door gevaarlijk noodweer. Volgens de Chinese president Xi Jinping is er sprake van een “aanzienlijk verlies van mensenlevens en enorme materiële schade”.

Een reeks genadeloze stortregens hebben de rivieren en waterreservoirs van steden in de provincie Henan woensdag volledig laten overstromen. Enkele dammen in de regio werden zelfs doorbroken, waardoor rivieren volledig buiten hun oevers traden.

Daardoor werden wegen, treinsporen en metrotunnels volledig overspoeld met kolkend water. In de provinciehoofdstad Zhengzhou kwamen daarbij 12 mensen om in de metrotunnels. In de nabijgelegen stad Gongyi kwamen ook vier mensen om die werden gegrepen door een plotse stortvloed.

Meer dan 500 mensen moest gered worden uit metrotunnels in de provincie en ongeveer 200.000 mensen werden geëvacueerd, rapporteert de BBC.

Neerslag van een volledig jaar op drie dagen

Volgens de provinciale overheid van Henan viel er in de laatste drie dagen zeker 640 millimeter neerslag. Dat is voor de centrale provincie evenveel als er normaal in een volledig jaar valt.

In de laatste 24 uur viel er zeker 250 millimeter regen, staat te lezen in een officieel weerrapport van de Chinese overheid.

Gat van 20 meter in dam

Tussen zaterdag en dinsdag rapporteerden zeker 3.500 weerstations in de provincie met 94 miljoen inwoners over de buitengewone hoeveelheid neerslag.

Toch bleven mensen in de provincie gewoon naar het werk gaan met de metro, zelfs toen er een gat van 20 meter werd opgemerkt in de Yihetandamn. De autoriteiten die de dam beheren, waarschuwden toen dat die “elk moment kon breken”.

Ondertussen is het Chinese leger uitgerukt om de situatie onder controle te brengen. Honderden Chinese gezinnen in Henan zitten nog steeds zonder stroom.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20