Overstromingen België in beeld en cijfers

Het noodweer van de afgelopen dagen heeft voor ongeziene taferelen gezorgd. Wij hebben enkele cijfers en beelden verzameld om aan te tonen hoe kritiek de situatie is.

In cijfers

  • Volgens hydroloog Patrick Willems (KUL) viel er tot 1,5 miljoen liter water per seconde op het Belgische grondgebied. Plaatselijk werden verschillende records gebroken, met name in Verviers.
  • Normaal is 75 mm water per m2 per 24 uur vereist om van een “natuurramp” te kunnen spreken. Hier viel 100 mm in 6 uur.
  • In ons land zijn er volgens de meest recente cijfers 112 gemeenten getroffen. Vrijdag zaten nog 41.000 huishoudens zonder stroom.
  • Meer dan 250 buitenlandse hulpverleners zijn in ons land al aan de slag. 
  • Volgens de officiële cijfers heeft het noodweer in ons land al het leven gekost aan minstens 20 mensen, van wie er 9 geïdentificeerd zijn. Er zijn ook nog 20 mensen vermist.
  • Het spoornet werd vooral in het zuiden van het land getroffen en Infrabel verwacht niet dat de problemen binnen enkele weken van de baan zullen zijn.
  • De stroming van de Maas was de afgelopen dagen het zorgenkindje. Terwijl het in Luik op sommige plaatsen buiten zijn oevers trad, was dit niet het geval bij de centrale van Tihange. Maar het scheelde wel niet veel: de limiet voor overstroming is 2.500 m³/s, wij haalden 2.200 m³/s. Er bestaan veiligheidsprocedures voor het geval een kernreactor overstroomt, maar de ramp van Fukushima houdt iedereen nog steeds bezig.

In beeld

Overstroming in Luik (AP Photo/Valentin Bianchi)
Auto’s die zijn weggesleurd door de stroming in Luik (AP Photo/Valentin Bianchi)
Overstroming in Spa (AP Photo/Valentin Bianchi)
Auto’s die worden meegesleurd door de hevige stroming in Theux – Isopix
Overstroming in Pepinster – Isopix
Overstroming in Verviers – Isopix
Durbuy staat blank

(bzg)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20