Noodweer België: 20 juli wordt dag van nationale rouw; Vlaanderen zal wateroverlast als ramp erkennen

Het noodweer van de afgelopen dagen heeft al het leven gekost aan minstens 20 mensen in ons land. De regeringsleiders zijn vrijdag samengekomen om de situatie te bespreken. In een persconferentie achteraf liet de premier Alexander De Croo (Open VLD) weten dat 20 juli een dag van nationale rouw wordt.

Het zuiden en het oosten van ons land zijn de afgelopen dagen zwaar getroffen door ongeziene regenbuien. “Zo’n extreme regenval komt in veel van de getroffen gebieden maar eens per 200 jaar voor”, zei minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) tijdens de persconferentie. Volgens de officiële cijfers hebben al 20 mensen het leven gelaten. Andere bronnen spreken van 23 overlijdens.

Dag van nationale rouw

De Croo liet weten dat 20 juli een dag van nationale rouw wordt. “Het wordt een moment om stil te staan bij het grote menselijke verlies”, zei hij. “Voorts zullen de feestelijkheden op 21 juli in een beperkter formaat verlopen.”

“De reddingswerken zijn nu een absolute prioriteit. Alle mogelijke middelen zijn in stelling gebracht. Gezien de schaal van de ramp is de federale fase van het rampenplan afgekondigd. De situatie blijft op heel wat plaatsen kritiek”, vervolgde de premier. “We volgen dan ook alles van minuut tot minuut op. We zullen alles doen om de getroffen gezinnen en gemeenten bij te staan, ook als het water is weggetrokken”

“We gaan de komende dagen samen met de Europese Commissie bekijken welke financiële mechanismen we kunnen inzetten om snelle financiële steun te geven aan lokale besturen die bijzonder zwaar zijn getroffen”, aldus De Croo.

Enkele steunmaatregelen

Tijdens de persconferentie werden ook al enkele steunmaatregelen uit de doeken gedaan. Zo krijgen zelfstandigen die getroffen zijn door het noodweer recht op een overbruggingsrecht voor gedwongen onderbreking en moeten ze in het derde kwartaal van dit jaar geen sociale bijdragen betalen.

De federale overheid heeft ook een centraal rekeningnummer (BE70 0000 0000 2525) geopend waarop giften gestort kunnen worden. “Die giften zullen gebruikt worden om concrete hulp te geven aan de mensen die getroffen zijn door de ramp”, zei Verlinden. “Er is ook nood aan meer helpende handen. Vrijwilligers die willen helpen, kunnen zich aanmelden in Vlaanderen via het platform crisisvrijwilligers van het Rode Kruis Vlaanderen. Goederen en materiaal die worden aangeboden kunnen best lokaal worden ingezameld.”

Vlaanderen zal noodweer erkennen als ramp

“We zullen deze gigantische wateroverlast als ramp herkennen”, liet Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) weten. “Door de erkenning als ramp kunnen mensen een beroep doen op het Rampenfonds. Die komt tussen voor schadegevallen die niet gedekt zijn door de brandverzekering. Denk bijvoorbeeld aan wagens die op de straat geparkeerd stonden.” Hij benadrukte daarbij wel dat er nog moet bepaald worden welke gemeenten binnen het rampgebied vallen.

De minister heeft de procedures versneld om het noodweer als ramp te herkennen. “Ik roep iedereen die een beroep wil doen op het Rampenfonds op om zich zo snel mogelijk aan te melden bij dat fonds. Dat kan meteen, maar het moet ten laatste gebeuren binnen de zestig dagen. Dat kan zowel online als per brief.” Hij maakte daarbij de belofte dat hij er zal op toezien dat wie recht heeft op een vergoeding die ook zo snel mogelijk zal ontvangen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20