Welke bescherming biedt je brandverzekering bij overstromingen?

De afgelopen dagen heeft een zondvloed een enorme ravage aangericht in België. De oostelijke en zuidelijke regio’s in ons land werden zwaar getroffen door het noodweer. Maar in welke mate ben je beschermd door je brandverzekering?

Waarom is dit belangrijk?

Het noodweer van de afgelopen dagen heeft enorm veel schade berokkend. Een brandverzekering vergoedt heel wat van de opgelopen schade bij een natuurramp, zoals overstromingen.

Het zijn ongeziene taferelen wanneer we naar de beelden van het noodweer kijken in het oosten en het zuiden van ons land. Intussen is het provinciaal rampenplan afgekondigd in Luxemburg, Namen en Luik. Ook in Vlaanderen ontsnapten we de afgelopen 48 uur niet aan de hevige regenbuien. Zo is er ook sprake van wateroverlast in onder meer Limburg en het centrum van het land.

Bescherming natuurrampen

Gelukkig hebben veel mensen bij de aankoop van hun woning een brandverzekering afgesloten. Zo’n brandverzekering is niet verplicht, maar wordt toch ten zeerste aangeraden. Sommige banken weigeren je zelfs een lening te geven als je geen brandverzekering afsluit, of verhogen het tarief van de hypothecaire lening.

Hoe dan ook kan je een beroep doen op een brandverzekering als je het slachtoffer bent van noodweer. Sinds 2007 ben je met een brandverzekering namelijk beschermd tegen natuurrampen, zoals overstromingen en wateroverlast.

Wie een woning koopt, verzekert doorgaans de naakte eigendom en de inboedel. De verzekering beschermt dus alle verzekerende goederen, alsook de kosten voor de herstellingen en de huisvesting van de getroffen bewoners. Denk bijvoorbeeld aan de opruimingskosten. Hou er overigens rekening mee dat je bij veel verzekeraars een franchise moet betalen.

Checklist bij natuurramp:

  • Probeer de schade in de mate van het mogelijke te beperken, door bijvoorbeeld je elektriciteit af te sluiten wanneer je woning onder water staat en kostbare bezitten op een verhoogje te plaatsen.
  • Contacteer zo snel mogelijk je verzekeraar. Die kan dan al een dossier opstellen en een expert inplannen.
  • Neem foto’s van de schade.
  • Maak een lijstje van alle beschadigde goederen.
  • Verzamel zoveel mogelijk bewijsstukken, zoals facturen.

Tussenkomst Rampenfonds

Indien het noodweer erkend wordt als natuurramp, kan je ook een beroep doen op het gewestelijke Rampenfonds, althans als je een brandverzekering hebt. Indien je geen brandverzekering hebt, kan je een aanvraag indienen als je kan bewijzen dat je op het ogenblik van de ramp recht had op een leefloon of een gelijkwaardige financiële hulp.

Op 2 juli 2021 heeft de Vlaamse regering bijvoorbeeld de ernstige droogte van 15 maart tot 15 september 2020 in 261 gemeenten erkend als natuurramp. De kans is zeer groot dat Vlaanderen dit ook zal doen voor dit noodweer.

Je kan aankloppen bij het Rampenfonds wanneer de beschadigde goederen niet verzekerbaar zijn door je eigen brandverzekering die dekking verleent voor eenvoudige risico’s. Er geldt weliswaar een franchise van 500 euro. Het fonds voorziet onder meer in een schadevergoeding voor voertuigen die niet beschermd staan in een garage of onder een carport. Een brandverzekering komt enkel tussen als je wagen beschermd stond. Een erkenning van natuurramp is overigens niet nodig voor een tussenkomst van je verzekeraar.

Lees ook:

(tb)

Meer