Zondvloed richt enorme ravage aan: dodentol in België loopt op tot 23

Extreme regen treft ons land en buurlanden sinds gisteren. Het richt een enorme ravage aan en eiste in België al zes dodelijke slachtoffers. Een overzicht van de laatste ontwikkelingen:

12.19 uur – Dodentol in België loopt op tot 23

Volgens Le Soir zijn er in ons land inmiddels 23 doden gevallen. In Verviers en Pepinster alleen al zouden vijftien mensen het leven gelaten hebben als gevolg van het noodweer. In Duitsland zouden er al meer dan 100 mensen overleden zijn.

11.03 uur – Bang afwachten in Maasvallei in Limburg

Het niveau van de Maas in Limburg stijgt nog steeds. Kleine dijkmuurtjes in Heppeneert, een gehucht van de stad Maaseik, kunnen nog maar enkele centimeters extra water aan. Het water sijpelt er al door.

“Wij krijgen versterking om de dijk te verstevigen”, zegt Johan Tollenaere, burgemeester van Maaseik aan Het Belang van Limburg. Het leger is ter plaatse.

9.29 uur – “Blijf weg uit Maaseik”

In Limburg bevindt de flessenhals van de zondvloed zich in Maaseik. Het niveau van de Maas is daar nog altijd aan het stijgen.

Burgemeester Johan Tollenaere (Open Vld) roept bij VRT NWS op om niet naar de stad te komen. “We vragen mensen om niet te komen kijken. Er zijn hulpdiensten onderweg die gehinderd worden door al het verkeer dat we momenteel hebben”, zei hij.

7.56 uur – Droog weer op komst in oosten van het land

Het VMM laat weten dat er de komende uren nor enkele millimeter neerslag zal vallen in de Limburg, Luik en Namen. “In de loop van de dag blijft het overwegend droog in Vlaanderen. In het oosten, en meer specifiek ten zuiden van Samber en Maas, hangt er nog lange tijd veel bewolking met (vooral in de voormiddag) kans op regen en enkele buien.”

Er vielen tot nu toe minstens twaalf doden in België.

6.34 uur – Al zeker 11 doden

In België vielen er al zeker elf doden door het noodweer. Verschillende mensen zijn vermist.

Ook in buurlanden eist het weer zijn tol: 68 doden in Duitsland, 1.300 vermisten in gemeente Bad Neuenahr-Ahrweiler en preventieve evacuaties in Nederland en Groothertogdom Luxemburg.

6.14 uur – Zes Limburgse gemeenten geëvacueerd

De Maas bereikte afgelopen nacht een piek van 3.300 m³/s. Omstreeks 4 uur vanmorgen bedroeg het debiet iets meer dan 3.000 m³/s. “Het gemeten waterpeil daalt er ondertussen licht, al valt een nieuwe lichte stijging onder invloed van de neerslag van de afgelopen uren niet uit te sluiten. De beheerder volgt de situatie op de voet”, lezen we op waterinfo.be, een website van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

De sluizen van de stuwdam in Monsin bij Luik lijken het voorlopig te houden. Als dat niet lukt, zou dat een ramp zijn voor de gemeenten stroomafwaarts. Gisteravond laat nog is beslist om delen van de 6 Maasgemeenten in de provincie Limburg te evacueren, meldt VRT NWS. Het gaat om de gemeenten Maasmechelen, Lanaken, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Kinrooi en Riemst. In sommige dorpen of gehuchten is de evacuatie verplicht. 

20.43 uur gisteren – Stad Maastricht evacueert 10.000 inwoners

Het bestuur van de Nederlandse stad Maastricht heeft de bewoners van de wijken Randwijck en Heugem opgeroepen om hun woning te verlaten. Het gaat om ongeveer 10.000 mensen. De verwachting is dat de Maas vannacht tussen 2 en 3 uur buiten haar oevers zal treden.

19.59 uur gisteren – Al minstens 42 doden in Duitsland

In Duitsland heeft het noodweer al het leven gekost aan minstens 42 mensen. Net zoals in ons land zorgt het wateroverlast bij onze oosterburen voor ongeziene taferelen. Door de overstromingen zijn tientallen huizen ingestort en enkele plaatsen zijn afgesneden van de buitenwereld.

Honderden soldaten hielpen de politie bij de reddingsoperaties in Duitsland, waarbij tanks werden ingezet om wegen vrij te maken van aardverschuivingen en omgevallen bomen, terwijl helikopters de op de daken gestrande mensen in veiligheid brachten.

19.51 uur gisteren – Noodweer kostte al aan acht mensen het leven in ons land

In ons land zijn er al acht mensen gestorven ten gevolge van het noodweer. Vier personen zijn nog vermist: een 15-jarig meisje uit Rendeux en drie mensen die vermist raakten bij een reddingsoperatie in Pepinster (zie bericht 17:11 uur).

19.42 uur gisteren – Ook wateroverlast in Halen en Sint-Truiden

Er is momenteel zware wateroverlast in de Limburgse steden Sint-Truiden en Halen. De Velpe, een zijrivier van de Demer, treedt in Halen buiten haar oevers. Ook in verschillende Truiense deelgemeenten is er ernstige wateroverlast. Dat meldt Het Nieuwsblad.

19.31 uur – Glabbeek kondigt gemeentelijke fase van het rampenplan af

De situatie in de Vlaams-Brabantse gemeente blijft kritiek. Daarom heeft Glabbeek de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd en kan rekenen op de hulp van het leger en de Civiele Bescherming. De burgemeester vreest dat het de komende uren opnieuw uit de hand kan lopen.

“De Velpe staat drie meter hoger dan vanochtend en beweegt absoluut niet. Ze stroomt ook niet, en er wordt tussen 18 uur en 20 uur opnieuw veel regen verwacht in onze regio. Als die voorspellingen uitkomen, wordt de toestand opnieuw kritiek”, zei hij aan De Morgen.

18.21 uur gisteren – Storingen van elektriciteits- en gasnet in provincie Luik, plus sluiting stations

Het noodweer heeft het elektriciteits- en gasnet in de provincie Luik stevig verstoord. Veel gemeenten worden getroffen door storingen van een nooit geziene omvang. Volgens Het Nieuwsblad is een gasleiding onder de brug van Chenée gesprongen, waardoor het gas in brand vloog. 

Het gasstation van gasnetbeheerder Fluxys in Angleur werd om veiligheidsredenen buiten dienst gesteld.

Voorts heeft Luik ook alle stations gesloten. Dat meldt de NMBS. “Door het noodweer en om de veiligheid van de reizigers en het personeel van de NMBS en Infrabel te garanderen, is alle treinverkeer onderbroken tussen Charleroi, Ottignies, Namen en Luik”, aldus de spoorwegenmaatschappij.

17.46 uur gisteren – Overlegcomité en belastingaangifte uitgesteld door noodweer

Het geplande Overlegcomité van morgen wordt uitgesteld wegens de noodtoestand. Dat meldt premier Alexander De Croo (Open Vld) na overleg met de deelstaten. Verschillende leden van het Overlegcomité zijn op dit moment ook betrokken bij de coördinatie van de hulpverlening.

Ook de deadline voor het indienen van de belastingaangifte via Tax-on-web wordt opgeschoven door de uitzonderlijke wateroverlast en stroompannes op verschillende plaatsen in ons land. Dat meldt Vincent van Peteghem (CD&V), minister van Financiën. Je hebt nu tot 20 juli middernacht om je aangifte via Tax-on-Web in te dienen.

17.25 uur gisteren – Noodweer treft ook provincie Antwerpen

In Antwerpen is er momenteel ook sprake van hevige regenbuien. Voornamelijk de Kempen krijgen het zwaar te verduren. VRT NWS meldt dat de Brandweerzone Kempen tot nu toe al 75 oproepen heeft ontvangen. Het gaat vooral over ondergelopen straten. De situatie is momenteel nog niet zo precair als in Limburg en andere delen van Wallonië.

17.19 uur gisteren – Verviers voert avondklok in

Het zwaar getroffen Verviers heeft een avondklok ingevoerd om plunderingen een halt toe te roepen. Verschillende inwoners maken van de situatie gebruik om handelszaken te plunderen. De avondklok geldt van donderdagavond 21 uur tot vrijdagochtend 6 uur. De beslissing werd bekendgemaakt via de berichtendienst Be-Alert. 

17.11 uur gisteren – Lichaam aangetroffen bij reddingsoperatie in Pepinster

Bij een reddingsoperatie in Pepinster, in de provincie Luik, hebben reddingswerkers een lichaam gevonden onder een brug. Dat meldt VRT NWS. Voorts zijn er nog verschillende mensen vermist. Drie inwoners zijn verdwenen nadat een boot van de brandweer kantelde. De vijf brandweermannen die bij de reddingsactie betrokken waren zijn terecht.

Eerder vandaag werden al 4 lichamen aangetroffen in de regio Verviers.

16.24 uur gisteren – “Elke seconde 2,5 miljoen liter door bedding Maas”

Volgens Noodweer.be stroomt er elke seconde 2,5 miljoen liter door de bedding van de Maas. Dat kan tegen de avond oplopen tot 3 miljoen liter per seconde. Indien het aan dit tempo verder gaat, wordt het record van de winter van 1993 gebroken.

16.10 uur gisteren – Welke bescherming biedt je brandverzekering?

Het noodweer van de afgelopen dagen heeft voor heel wat schade gezorgd. Maar in welke mate ben je beschermd door je brandverzekering? Lees er hier meer over.

15.52 uur gisteren – Plunderingen in Verviers

In Verviers hebben enkele inwoners handelszaken geplunderd. Op enkele foto’s is te zien hoe mensen winkels verlaten met gestolen goederen.

15.23 uur gisteren – Federale fase van het rampenplan is aangekondigd

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft naar aanleiding van de zware overstromingen in ons land de federale fase afgeroepen. Dat betekent dat het crisisbeheer vanaf nu op nationaal niveau gebeurt en het Nationaal Crisiscentrum alle hulpverlening coördineert.

Tijdens het vragenuurtje in de Kamer zei de minister ook dat ze woensdagavond Europese hulp heeft ingeroepen en dat de solidariteit groot is, ook van onze buurlanden.

15.11 uur gisteren – Bewoners in Luik worden geëvacueerd

De situatie is in Luik is zeer precair. Enkele bewoners van de stad Luik worden momenteel uit hun woningen geëvacueerd. Het betreft mensen die rond de oevers van de Maas wonen. Het water van de rivier treedt buiten de oevers. De handelszaken moeten de deuren sluiten.

Voorts wordt er aan de bewoners die niet onmiddellijk geëvacueerd kunnen worden om zich te verplaatsen naar hoger gelegen verdiepingen.

14.57 uur gisteren – Al 33 doden in Duitsland

In het westen van Duitsland is het dodental als gevolg van het noodweer opgelopen tot 33. Dat meldt persbureau DPA op basis van de politie.

14.50 uur gisteren – “Geen gevaar voor de kerncentrale van Tihange”

De nucleaire toezichthouder FANC zegt dat het overstromingsrisico rond de kerncentrale van Tihange onder controle blijft.

14.40 uur gisteren – Ook voor de natuur is het schrikken

Deze bever in Luik vraagt zich af wat er aan de hand is.

14.30 uur gisteren – Crisisoverleg in Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant is de provinciale crisiscel samengeroepen, omdat verscheidene gemeenten met watersnood kampen. Er zijn zorgen om het peil van de Gete, die in Tienen buiten haar oevers is getreden, de Dijle en de Voer.

14.09 uur gisteren – Indrukwekkende beelden uit Nederlands-Limburg en Luik

13.43 uur gisteren – Regenzone over centrum van België

De regenzone die gisteren en vandaag een enorme ravage heeft aangericht in het oosten van het land, maar ook in Nederland en Duitsland, bevindt zich momenteel in het centrum van België. Het einde van de ellende is nog niet in zicht. Het gaat opnieuw regenen in het oosten van ons land. De zone zal zich de komende 24 uur terug verplaatsen richting Duitsland. “Ik denk dat het pas vanaf vrijdag zal zijn dat we droger weer krijgen”, zei weerman Frank Deboosere in een liveverslag van VRT NWS.

13.15 uur gisteren – Zes mensen overleden

In het departement Verviers zijn de lichamen van vier overleden mensen aangetroffen na de overstromingen, meldt het parket van Verviers. De civiele bescherming is belast met het identificeren van de slachtoffers.

Intussen zijn in ons land al zes personen overleden aan de gevolgen van overstromingen. Eerder op de dag werd een man levenloos in zijn kelder gevonden in Aywaille en gisteren verdronk een jongeman in Luik.

12.32 uur gisteren – Marc Coucke meet de schade op in ‘zijn’ Durbuy

12.30 uur gisteren – Overlegcomité uitgesteld

Het Overlegcomité  over de aanpak van de coronacrisis dat voor morgen gepland was, wordt omwille van de noodsituatie in verscheidene gemeenten uitgesteld.

Meer