Open Vld krijgt zware klappen, een oppositiekuur dringt zich op

Na een lange stemmingsdag, waarbij in Brussel mensen lang moesten wachten om te kunnen stemmen, sijpelen de eerste resultaten binnen. Terwijl Vlaams Belang, N-VA, Vooruit en ook PVDA op positieve resultaten kunnen rekenen, lijkt dat bij Open Vld en Groen helemaal niet het geval. Beide partijen flirten met de kiesdrempel.

In het nieuws:

  • In een eerdere Ipsos-peiling werd al duidelijk dat deze verkiezing gevaarlijk zou zijn voor de liberalen. Die peiling sprak toen van 7 procent.
  • Die peiling lijkt nu werkelijkheid te worden. Met 75 procent van de stemmen geteld, kan Open Vld overal op verlies rekenen. Voor Vlaanderen zakt Open Vld naar 8,3 procent. Federaal is er ook een afstraffing. De partij krijgt slechts 5,4 procent van de stemmen achter zich. Op Vlaams niveau is dat een halvering van het aantal stemmen.
  • Alexander De Croo (Open Vld) liet eerder al weten dat het dan “aan anderen” zou zijn om initiatief te tonen bij het vormen van een regering bij een dergelijke score. Voorzitter Tom Ongena (Open Vld) geeft dan ook aan dat Open Vld naar de oppositie zal gaan.

Genoteerd: De Croo slaat een mea culpa en neemt het verlies op zich.

  • In het hoofdkantoor van de partij in Brussel leek de sfeer er in het begin al niet goed in te zitten. Verschillende nieuwssites, waaronder VRT NWS, lieten zelfs weten dat de pers er werd weggestuurd.
  • Niet veel later kwamen er toch enkele kopstukken van de partij toe aan het hoofdkantoor. Daarbij ook Herman De Croo. Hij had het alvast over “ongunstige cijfers”. Daarnaast sprak hij vooral over de inzet van zijn zoon Alexander De Croo en hoe het “eigenaardig is dat zijn werk en bekendheid niet te zien zijn in de resultaten (via De Morgen).
  • Later op de avond klonk een speech van inmiddels premier-in-lopende-zaken Alexander De Croo. Met lood in de schoenen nam hij het verlies van de partij op zich. “Het is een bijzonder zware avond”, klonk het bij een zichtbaar aangeslagen De Croo. “Het is niet geworden wat we hadden gehoopt.”
  • De Croo geeft aan dat de partij conclusies zal trekken en eruit zullen leren. “Liberalen zijn strijdvaardig en weerbaar. Ik ben ervan overtuigd dat we er opnieuw zullen staan. We will be back“, vertelt hij.
Meer