Studenten beëindigen pro-Palestina bezetting aan UGent na 40 dagen

Na 40 dagen is er een einde gekomen aan de bezetting van het Universitair Forum (UFO) van de Universiteit Gent door pro-Palestijnse studenten. De actievoerders verlieten de locatie, maar lieten een symbolische tent en een spandoek met een boodschap voor de universiteit achter.

De laatste pro-Palestijnse actievoerders hebben de bezetting van het UFO aan de UGent beëindigd. Gisteren ontvingen de studenten een officieel bevel van een deurwaarder om het gebouw te verlaten. Indien zij hier geen gehoor aan zouden geven, zouden ze vanaf vanmorgen om 8.30 uur een dwangsom van 250 euro per dag moeten betalen. Om 5.30 uur vanochtend verlieten de laatste studenten het gebouw.

Begin van de bezetting

De bezetting van het Universitair Forum (UFO), de grootste aula van de UGent, begon op 6 mei, precies 40 dagen geleden. Een groep pro-Palestijnse studenten zette tenten op in het gebouw met de intentie daar te blijven totdat de UGent aan hun eisen voldeed. Deze eisen waren eenvoudig: het stopzetten van alle banden met Israël.

De universiteit gaf de afgelopen weken geleidelijk gehoor aan de studenten en zette al verschillende samenwerkingen stop. Echter, voor de studenten was dit onvoldoende. Enkele weken geleden drongen zij het rectoraat binnen, besmeurden de muren en klommen op het dak. Rector Rik Van de Walle startte daarop de ontruimingsprocedure. Hoewel de rechter in eerste instantie een verzoek tot ontruiming afwees, kreeg de UGent in hoger beroep gelijk, wat leidde tot het bezoek van de deurwaarder.

Ontruiming door deurwaarder

Gisterenavond kwam de deurwaarder naar het UFO met een officieel bevel om het gebouw te verlaten. De studenten kregen 12 uur de tijd, wat betekende dat ze vanmorgen om 8.30 uur weg moesten zijn. Indien zij bleven, riskeerden ze een dwangsom van 250 euro per dag.

Rond 5.30 uur vanochtend verlieten de laatste studenten het gebouw. In een persbericht verklaarden de studenten dat zij geen andere keuze hadden: “Vandaag, op de veertigste dag van onze bezetting, hebben we geen andere optie dan te vertrekken, ondanks dat onze eisen legitiem zijn. De uitspraak van de rechtbank is een schending van ons recht op vrijheid van meningsuiting en van vereniging. Het ondermijnt niet enkel het recht op protest van de studenten, maar ontkent ook de eigen geschiedenis van de universiteit als een historische plek voor verzet.”

De studenten lieten een symbolische tent achter en een banner met de boodschap: “We will be back. You can’t stop the revolution.” Hiermee benadrukten zij hun vastberadenheid en gaven aan dat de strijd voor hun zaak nog niet voorbij is.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.