Onderzoek naar de Bende van Nijvel stopgezet: Slachtoffers en nabestaanden ontvangen ongunstig nieuws

Het federaal parket heeft aangekondigd dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel, een van de grootste mysteries in de Belgische geschiedenis, is beëindigd. Deze mededeling werd deze week gedaan aan de slachtoffers en nabestaanden van de gewelddadige overvallen gepleegd door de bende. Helaas is de identiteit van de daders nog steeds onbekend.

De Bende van Nijvel pleegde tussen 1982 en 1985 een reeks gewelddadige overvallen, waarbij 28 mensen omkwamen. Ondanks duizenden tips en een intensief onderzoek is de identiteit van de daders nooit achterhaald. Federaal procureur Ann Fransen kondigde tijdens een persconferentie aan dat het onderzoek is stopgezet: “Ik had jullie liever in andere omstandigheden ontmoet want de boodschap die we jullie vandaag brengen is niet aangenaam en valt ons zwaar.”

Sinds februari 2018 lag het onderzoek bij het federaal parket. “Er zijn kosten noch moeite gespaard om tot een doorbraak te komen”, aldus Fransen. Ondanks de inspanningen, waaronder meer dan 1.800 tips, bijna 600 DNA-stalen, 2.700 vergeleken vingerafdrukken en 40 opgegraven stoffelijke overschotten, blijft de identiteit van de bendeleden een mysterie.

Reactie slachtoffers en nabestaanden

De slachtoffers en nabestaanden, die vooraf op de hoogte waren gebracht, reageerden teleurgesteld en boos. Ingrid Mulder, die haar zus verloor bij de overval op de Delhaize in Aalst op 9 november 1985, vertelde aan HLN: “Dat ze zomaar durven zeggen: ‘We hebben niks gevonden, we sluiten de boel’. Je kan dus 28 mensen doden, mensen verminken en kinderen doden? Dat kan in België en we kunnen er niks aan doen.”

Het dossier zal nu worden doorgestuurd naar de raadkamer, waar het parket zal vragen om het onderzoek formeel af te sluiten. Door een recente wetswijziging kan het dossier rond de Bende van Nijvel echter niet meer verjaren, wat betekent dat nabestaanden en slachtoffers nog steeds bijkomend onderzoek kunnen aanvragen. Bovendien kan het onderzoek heropend worden wanneer er nieuwe, nuttige informatie opduikt.

Deze ontwikkelingen laten een deur open voor mogelijke toekomstige doorbraken, hoewel de huidige boodschap voor velen teleurstellend is.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.