China bouwt 4 koolstofarme datacentra, plannen voor onderwaterlocaties

China heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van vier megaclusters van datacentra in het noorden en westen van het land. De centra moeten in de databehoeften van Beijing en belangrijke kustcentra voorzien, meldt de hoogste staatsplanner van het land op woensdag.

De clusters zullen worden gebouwd in de noordelijke regio Binnen-Mongolië, de noordwestelijke regio Ningxia, de provincie Gansu en de zuidwestelijke provincie Guizhou. Dat zeggen de Nationale ontwikkelings- en hervormingscommissie in vier afzonderlijke verklaringen.

De vier locaties kunnen hun energie- en milieuvoordelen gebruiken om groene en koolstofarme megadatacentra op te zetten, meldt de staatsplanner.

Deze maatregel komt er nu energievretende datacentra in het oosten van China moeilijk kunnen uitbreiden door de beperkingen die lokale overheden hebben opgelegd aan het elektriciteitsverbruik.

Extra centra waren nodig

Sommige steden in de noordelijke en westelijke regio’s van China, die rijk zijn aan hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie, hebben al datacentra gebouwd om de economisch ontwikkelde kust te bedienen.

Door hun afgelegen ligging hebben deze centra echter moeite om de bijna onmiddellijke opvraagbaarheid te bieden die wordt gevraagd door klanten aan de kust; die bovendien weinig tolerantie hebben voor vertragingen.

Datacentra onder water

In een op 14 december gepubliceerd ontwikkelingsplan voor de mariene economie worden grote kuststeden zoals Guangzhou, Shenzhen en Zhuhai aangemoedigd om datacenters die veel energie verbruiken te verplaatsen naar onderwaterlocaties om het energieverbruik voor koeling te beperken.

China wil zijn big data-industrie uitbreiden tot een sector van meer dan 3 biljoen yuan (415 miljard euro) tegen 2025 door de bouw van verschillende clusters van datacentra. Dat is volgens een plan dat loopt van 2021 tot 2025 en door het ministerie van Industrie en Informatietechnologie in november werd vrijgegeven.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20