Microsoft plant drie datacenters in België, maar blijft vaag omtrent details

De Amerikaanse techreus Microsoft kondigde vandaag het “Digital AmBEtion“-plan aan, waarbij het drie nieuwe datacenters wil bouwen in ons land. Dit zal de digitale transformatie versnellen, meer dan 60.000 banen opleveren en 31,5 miljard euro opleveren. Althans, dat beweert het bedrijf toch.

Data News spitte de deal verder uit, en kwam tot de conclusie van Microsoft zeer vaag blijft over het project. Zo is de exacte locatie van de datacenters, het echte aantal, de kostprijs en omvang allemaal giswerk. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Google blijft Microsoft nevelig in hun communicatie.

Vaagheid alom

Één van de drie datacenters komt al zeker in Brussel te staan, dat vernam De Tijd. Toch mag de exacte locatie niet geweten zijn, ‘om veiligheidsredenen’. Om diezelfde reden zal ook de locatie van de andere datacenters niet bekend zijn; die zullen op een veilige afstand van elkaar worden gebouwd, zodat een brand niet alle centers kan platleggen.

Ook over het budget dat Microsoft in België pompt is weinig bekend, enkel dat het “in de honderden miljoenen dollars oploopt”. Over de grootte van de datacenters, en de data wanneer ze effectief in gebruik worden genomen, blijft Microsoft voorlopig ook op de vlakte: “Datacentra van Microsoft zijn grootschalige en complexe infrastructuurprojecten. We zullen meer beschikbaarheidsdata delen zodra we verder staan in dit project”.

Enige nuance

De berekening van 31,5 miljard euro voor België, en meer dan 60.000 jobs, moet ook even worden gekaderd: het Amerikaanse bedrijf verwijst naar cijfers van marktanalist IDC. Dat gegevensbureau berekende dat Microsoft wereldwijd voor 11 miljoen extra jobs zorgt als het bedrijf meer geld uitgeeft. Die uitgaven in publieke cloudgegevens zullen van 317 miljard dollar dit jaar groeien naar 809 miljard tegen 2025. Die globale cijfers worden toegepast op België, aan de hand van parameters als huidige de ingebruikneming van clouddiensten, infrastructuur, werkgelegenheid en het bruto nationaal product.

Het meest opvallende van heel het communiqué is toch de weinige transparantie die Microsoft biedt. Concurrent Google maakte eerder deze maand ook bekend te zullen investeren in België, in een communicatie dat een pak meer inzicht biedt. Het bedrijf investeert 500 miljoen euro om haar huidige datacenter, in Saint-Ghislain bij Bergen, uit te breiden. Ook koopt het een perceel van 53 hectare op in het bedrijventerrein Ecopôle in Farciennes, om daar een zesde datacenter te gaan bouwen.

Sinds 2007 investeerde Google al ruim 2 miljard euro in datacenters en infrastructuur in België. Met de nieuwe investeringen stijgt dat bedrag zelfs tot bijna 3 miljard.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20