Google investeert in België

Het internetbedrijf Google wil zijn datacenter in Saint-Ghislain, in de buurt van Bergen, verder uitbouwen. Het complex zal met een vierde eenheid worden uitgebreid. Met het project zou een bedrag van 600 miljoen euro zijn gemoeid. Google opende zijn datacenter in Saint-Ghislain tien jaar geleden. Inmiddels heeft het concern in zijn Henegouwse site al 1,6 miljard euro geïnvesteerd.

Deze nieuwe eenheid zou over twee jaar in gebruik genomen moeten worden. De bijkomende investering moet Google onder meer toelaten zijn capaciteit op het gebied van cloudopslag verder uit te breiden.

Google maakte twaalf jaar geleden bekend in Saint-Ghislain een datacenter te zullen bouwen. Daarmee was een investering gemoeid van 250 miljoen euro. Het datacenter werd twee jaar later in gebruik genomen. Een eerste uitbreiding volgde zes jaar geleden. Dat ging gepaard met een investering van 300 miljoen euro.

Vorig jaar werd een derde eenheid aangekondigd. Dat vergde van de Amerikaanse onderneming opnieuw een financiële inspanning van 250 miljoen euro. De site heeft 350 rechtstreeks banen gecreëerd. Google wijst er echter op dat zijn activiteiten ook een verdere tewerkstelling in de regio hebben ondersteund. Gewag wordt gemaakt van een totaal van 1.500 arbeidsplaatsen.

Google gaf destijds aan onder meer omwille van de beschikbare uitbreidingsmogelijkheden voor Saint-Ghislain te hebben gekozen. Inmiddels heeft de Henegouwse site van het bedrijf een oppervlakte van 85 hectare. Bovendien is er de nabijheid van het kanaal Nimy-Blaton. Dat biedt het concern de toegang tot het nodige water om zijn servers te koelen.

Google investeerde in de site vorig jaar ook 3 miljoen euro in de aanleg van een installatie zonnepanelen met een totale capaciteit van 2,8 megawatt. Frédéric Descamps, manager datacenter-facilities van Google, benadrukt dat de investering het engagement van Google in België aantoont.

Er is niet bekend hoeveel bijkomende banen deze nieuwe investering zal creëren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20