CEO Deutsche Bank: “Inflatie is het grootste gif voor de wereldeconomie”

De wereldeconomie staat door verschillende factoren onder druk. Toch is inflatie wat Deutsche Bank-CEO Christian Sewing de meeste zorgen baart.

Toeleveringsketens stokken vanwege de post-pandemische heropleving van de vraag, en de coronalockdowns in China. Sancties naar aanleiding van Ruslands oorlog in Oekraïne stuwen de energieprijzen naar haast ongeziene hoogten. Er ligt zelfs een heuse voedselcrisis op de loer.

Toch ziet Sewing in de geldontwaarding de grootste bedreiging voor de wereldwijde economische activiteit. Dat zei de CEO van de grootste Duitse bank in een gesprek met het Amerikaanse zakenmedium CNBC.

Maatregelen

“Ik zou zeggen dat de inflatie hetgene is dat mij echt de meeste zorgen baart en daarom denk ik wel dat het signaal dat wij van de centrale banken hebben gekregen, zij het van de Fed maar nu ook van de ECB, het juiste signaal is”, wierp hij op. “Wij moeten de inflatie bestrijden, want uiteindelijk is inflatie het grootste gif voor de economie.”

De geldontwaarding van consumentenprijzen in de eurozone bereikte in mei een nieuwe recordhoogte van 8,1 procent. Ook in de VS tiert de inflatie welig: in mei steeg ze met 8,6 procent op jaarbasis, of de snelste stijging in 41 jaar. De torenhoge gas-, voedsel- en huizenprijzen doen de Amerikanen pijn. Uit gegevens van Google Trends blijkt dat meer mensen in de VS vorige week het woord “recessie” hebben opgezocht dan op enig ander moment sinds 2004.

Daarom hebben de Europese Centrale Bank (ECB), de Amerikaanse Federal Reserve, de Zwitserse Nationale Bank en de Bank of England vorige week allemaal maatregelen aangekondigd om de geldontwaarding in hun respectieve economische zones te beteugelen.

“Perfecte storm”

Maar zelfs nu de centrale banken aan monetaire verkrapping gaan doen, loopt het westen nog steeds een grote kans op een recessie, aldus Sewing. Hij verwees naar de Oekraïne-oorlog: de Europese afhankelijkheid van Russische energieproducten maken het continent bij uitstek kwetsbaar voor het conflict en een mogelijke stopzetting van de Russische gasstromen.

“Eén ding is duidelijk: als er een plotselinge stop van het Russische gas is, dan is de kans dat er een recessie komt, natuurlijk veel groter. Daar is geen twijfel over mogelijk”, klonk het.

“Over het geheel genomen hebben we met zó’n uitdagende situatie te maken, dat de kans op een recessie – ook in Duitsland of in Europa – in 2023 of het jaar daarna, groter is dan we in elk van de voorgaande jaren hebben gezien.”

Gezien de samenloop van uitdagingen, zei Sewing steeds minder te vertrouwen op traditionele modellen. De economie wordt immers geconfronteerd met een “perfecte storm” van “drie of vier echte hefbomen die uiteindelijk een recessie kunnen veroorzaken”, concludeerde hij.

(evb)

Meer