Verrassend: ook Zwitserland schroeft rente op

Tot ieders verrassing heeft de Zwitserse nationale bank voor het eerst sinds 2007 de rente verhoogd. Daarmee treedt zij in de voetsporen van de Amerikaanse Federal Reserve, die de rente met 75 basispunten heeft verhoogd. Naar verwachting zal het niet de enige zijn. Het is waarschijnlijk dat de Europese Centrale Bank (ECB) het Amerikaanse voorbeeld zal volgen.

De Zwitserse Nationale Bank heeft haar indicatierente met 50 basispunten verhoogd, van -0,75 procent tot -0,25 procent, zo meldt de nieuwsdienst Bloomberg. Een opzienbarend besluit dat de Zwitserse frank een sprong van meer dan 2 procent ten opzichte van de euro deed maken. En dat uren nadat de Fed een renteverhoging van 75 basispunten had aangekondigd, wat suggereert dat de invloed van de Federal Reserve zich tot buiten de grenzen van de VS uitstrekt.

Niet immuun voor inflatie

Het Alpenland zit dus ook op de wereldwijde monetaire verkrappingstrein. De SNB zei dat de renteverhoging nodig was om de prijsstijgingen in Zwitserland te beteugelen. Die hadden zich uitgebreid tot goederen en diensten die tot dan toe onaangetast waren door de gevolgen van de Oekraïne-oorlog, of de knelpunten in de bevoorradingsketen.

“Wij sluiten verdere renteverhogingen niet uit”, zei Thomas Jordan, president van de Zwitserse Nationale Bank, tegen Bloomberg. “We mogen het risico van een hoge inflatie niet onderschatten”.

De SNB handhaaft zijn prognose voor de economische groei op 2,5 procent in 2022, maar verhoogt zijn inflatieprognose van 2,1 procent tot 2,8 procent. Verwacht wordt dat de consumentenprijzen in 2023 met 1,9 procent en in 2024 met 1,6 procent zullen stijgen, terwijl de vorige prognose voor beide jaren slechts 0,9 procent bedroeg.

Devaluerende frank

De president van de Zwitserse Nationale Bank deelde ook mee dat hij niet zou uitsluiten dat hij zal ingrijpen in geval van buitensporige schommelingen van de nationale munt. De frank is de laatste tijd sterk in waarde gedaald, terwijl de kracht van de munt tot nu toe het effect van de inflatie in Zwitserland had verzacht.

Algemene trend

Zwitserland treedt niet als enige in de voetsporen van de Verenigde Staten. Ook de Bank of England heeft eerder vandaag een verdere renteverhoging van 0,25 procent aangekondigd. Wat de ECB betreft, die heeft al eerder aangekondigd dat zij in juli hetzelfde zou doen. Maar het algemene momentum zou de zaken kunnen versnellen.

(lb,kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20