Alle ogen op Lagarde: zet ECB deur op een kier voor renteverhogingen in grote stappen?

Het is al enkele weken duidelijk dat de Europese Centrale Bank vanaf juli de rente gaat verhogen, voor het eerst sinds 2011. De vraag is alleen: in welk tempo? Analisten zijn benieuwd of ECB-voorzitter Christine Lagarde deze namiddag de deur gaat openzetten voor renteverhogingen met 50 basispunten.

De ECB, uitzonderlijk bijeen in Amsterdam en niet in Frankfurt, geeft vandaag meer uitleg over haar monetaire beleid. Hoewel er in deze sessie nog geen renteverhoging verwacht wordt, vinden de analisten van KBC toch dat “de ECB een tijdperk afsluit”.

“Nieuwe vooruitzichten zullen aantonen dat de bekommernis van de voorbije jaren – de te lage inflatie richting de doelstelling van 2 procent stuwen – vervelt in de nieuwe kopzorg – de te hoge inflatie terugschroeven, richting de 2 procent-doelstelling”, voorspellen ze.

Net als alle andere economen verwacht KBC dat de ECB de rente een eerste keer zal verhogen in juli, en wel met 25 basispunten. Ook voor de economen bij ING is zo’n renteverhoging een “done deal” en bovendien al volledig ingeprijsd door de financiële markten. “Alleen als Lagarde zou hinten op een verhoging met 50 basispunten, kan er een verrassing zijn”, klinkt het daar.

Haviken

De “haviken”, de voorstanders binnen de ECB van een streng monetair beleid, pleitten de voorbije weken voor een renteverhoging met 50 basispunten. Maar Lagarde zelf hield die boot af.

“We denken dat op dit moment een meerderheid bij de ECB voorstander is van stappen met 25 basispunten”, zo schatten de ABN-economen in. “Hoewel de druk ontegensprekelijk toeneemt voor een beweging met 50 basispunten in juli, betwijfelen wij of de ECB haar opwaartse rentecyclus met zo’n grote stap zal beginnen”, zegt ook Christopher Dembik, econoom bij Saxo.

Ook voor het najaar zijn renteverhogingen in geleidelijke stappen van 25 basispunten voor de meeste ECB-watchers het waarschijnlijkste scenario. Toch voegen ze er in een adem aan toe dat de waarschijnlijkheid van verhogingen met 50 basispunten de voorbije weken wel is toegenomen.

Lagarde zal in haar persconferentie, deze namiddag om 14.30 in Amsterdam, daarom goed op haar woorden moeten letten, want de financiële markten zullen de oren spitsen en elke formulering wikken en wegen, op zoek naar hints over het toekomstige rentebeleid.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20