En plots is er ook sprake van een Europese renteverhoging met 50 basispunten

Terwijl de Federal Reserve dit jaar al twee keer de rente heeft verhoogd, wacht de Europese Centrale Bank (ECB) nog even om aan de handrem te trekken. Toch roepen meer en meer centrale bankiers op om zo snel mogelijk de rente te verhogen. Klaas Knot, gouverneur van de Nederlandsche Bank (DNB), is zelfs voorstander van een verhoging met 50 basispunten als de inflatie verder stijgt.

De Federal Reserve heeft tijdens de jongste vergadering beslist om de rente te verhogen met 50 basispunten. De toezichthouder hoopt zo de oplopende inflatie een halt te kunnen toeroepen. In april zijn de consumentenprijzen in de Verenigde Staten gestegen met maar liefst 8,3 procent. Dat is iets minder dan in maart (8,5 procent), maar nog ver boven de doelstelling van de Federal Reserve: een inflatie van gemiddeld 2 procent.

Eerste renteverhoging in juli

Terwijl de Fed volop bezig is met de inflatie te bekampen, kijkt de ECB nog even de kat uit de boom. De kans neemt wel toe dat er een eerste Europese verhoging volgt in juli. Verschillende bestuursleden van de ECB hebben daar de afgelopen weken een pleidooi voor gehouden en lijken nu op steun te kunnen rekenen van Christine Lagarde, de voorzitter van de toezichthouder. In een recent interview met de Sloveense krant Delo sloot ze niet uit dat er een verhoging komt in juli.

Naar alle waarschijnlijkheid zal de rente worden opgetrokken met 25 basispunten. Dat is ook de voorkeur van Knot. “Mijn voorkeur, op basis van de huidige kennis, zou zijn om de rente met een kwart procentpunt te verhogen”, zei hij in het tv-programma ‘College Tour’. Volgens hem zijn de ontwikkelingen rond de inflatie buitengewoon zorgelijk en is het daarom hoog tijd voor maatregelen. De inflatie in de Europese Unie kwam in april uit op 7,5 procent, tegenover 7,4 procent in maart.

Verhoging met 50 basispunten?

Knot voegde er in het interview aan toe dat een verhoging met 50 basispunten ook een optie is als de inflatie blijft toenemen. Op dit moment bedraagt de depositorente -0,5 procent. Dat betekent dat de financiële instellingen dus een strafrente moeten betalen als ze geld stallen in Frankfurt.

Hoe dan ook lijkt de kans klein dat er tijdens de komende rentevergaderingen beslist wordt om de rente op te trekken met 50 basispunten. Lagarde heeft al aangegeven dat ze voorstander is van een graduele verhoging van de rente. “Aanpassingen van de belangrijkste rentetarieven van de ECB zullen geleidelijk verlopen”, zei ze in het interview met Delo.

Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, zei maandag tijdens de algemene vergadering van de bank dat hij verwacht dat de (deposito)rente tegen het einde van dit jaar 0 procent zal bedragen, of misschien zelfs licht positief zal zijn. “Als we vaststellen dat de inflatie blijft stijgen, zullen we binnen ons mandaat de nodige maatregelen nemen en de rente verder verhogen”, aldus de gouverneur.

(lb)

Meer