Europese renteverhoging dringt zich op: meer en meer centrale bankiers willen het geldbeleid vroeger dan gepland verstrakken

Meer en meer voorzitters van de Europese centrale banken roepen op om de rente zo snel mogelijk te verhogen. Aan de overkant van de Atlantische Oceaan heeft de Amerikaanse evenknie nog maar net de rente voor de tweede keer op rij verhoogd.

De aandelenmarkten staan in rep en roer. Na een bloedbad op de Amerikaanse beurzen donderdag moeten ook de Europese aandelenmarkten vandaag terrein prijsgeven. De Eurostoxx50 noteert momenteel 1,5 procent in het rood.

Renteverhogingen in VS en VK

Beleggers maken zich zorgen over het toekomstige rentebeleid van de Federal Reserve. Aanvankelijk waren zij tevreden met de beslissing om de rente met 50 basispunten te verhogen. Er werd gevreesd dat een verhoging met 75 basispunten ook een optie was, maar Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, heeft tijdens een persconferentie duidelijk gemaakt dat zulke plannen niet op tafel liggen.

Donderdag leek dan plots het besef te komen dat de rente naar alle waarschijnlijkheid de komende maanden telkens met 50 basispunten zal verhoogd worden. Wat een tweevoud is van de meer traditionele renteverhogingen.

Ook de Bank of Engeland heeft donderdag de rente opnieuw verhoogd. Deze keer ging het om een verhoging van 25 basispunten. Daarmee bedraagt de rente nu 1 procent, het hoogste peil in dertien jaar. Zes van de negen bestuurders stemden voor een verhoging met 25 basispunten. Drie bestuurders stemden voor een verhoging met 50 basispunten.

Volgens Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), zal een eerste Europese renteverhoging pas voor het vierde kwartaal van dit jaar zijn. Al gaan er bij de gouverneurs van de Europese centrale banken meer en meer stemmen op om de rente sneller op te krikken. Zo heeft François Villeroy de Galhau, gouverneur van de Banque de France, tijdens een speech in Parijs opgeroepen om de rente zo snel mogelijk te verhogen. “Volgens mijn persoonlijke oordeel is voldaan aan onze voorwaarden voor de rentetarieven”, klonk het. “Behoudens nieuwe, onvoorziene schokken, moeten we tegen eind dit jaar naar een positieve rente streven.”

De Franse gouverneur had het daarbij over de depositorente. Op dit moment bedraagt die -0,5 procent. Dat betekent dat de banken een vergoeding moeten betalen op het geld dat ze stallen in Frankfurt.

“Tweederonde-effecten vermijden”

Ook Olli Rehn, voorzitter van de centrale bank van Finland (officiële naam: Suomen Pankki), wil niet te lang wachten om de rente naar boven bij te stellen. “We moeten tweederonde-effecten vermijden. Daarom moeten wij, naar mijn mening, betrekkelijk snel naar het nulpunt gaan en doorgaan met ons geleidelijke proces van normalisering van het monetaire beleid”, zei hij in een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC.

Hij voegde er wel aan toe dat een verstrakking van het beleid enkel aan de orde is als de oorlog in Oekraïne niet aanzienlijk escaleert. “Dat zou alle prognoses en het economisch herstel kunnen doen ontsporen”, verduidelijkte Rehn.

De oproepen om het beleid sneller te verstrakken dan gepland zijn al even aan de gang. Luis de Guindos, de nummer twee van de ECB na Christine Lagarde, sloot in april tijdens een interview met Bloomberg niet uit dat de rente al in juli verhoogd kan worden. Enkele dagen eerder had Mārtiņš Kazāks, de gouverneur van de centrale bank van Letland (officiële naam: Latvijas Banka), ook al een soortgelijke boodschap de wereld ingestuurd.

(lb)

Meer