Beursenthousiasme na renteverhoging Fed blijkt van korte duur: Nasdaq krijgt klappen

Nadat de Amerikaanse Federal Reserve woensdag de rentetarieven verhoogde met 50 basispunten, reageerde de beurzen initieel optimistisch. Dat enthousiasme bleek echter van korte duur: verschillende Amerikaanse beurzen donderden ondertussen weer naar beneden, de Nasdaq zakt zelfs met 4,7 procent.

Woensdag was een hoogdag voor de beurzen. Nadat Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, aankondigde de rentetarieven met 0,5 procent op te trekken, de hoogste renteverhoging van de Fed in 22 jaar tijd, stegen verschillende Amerikaanse effectenbeurzen:

  • De S&P 500 Index steeg met 3 procent, tot 4.300, of: 23 punten.
  • De Dow Jones Index mocht een winst van 2,8 procent optekenen en steeg tot 34.060,99 punten.
  • De Nasdaq, waar voornamelijk aandelen van techbedrijven worden verhandeld, sloot 3,2 procent hoger, op 12.964,86 punten.

De geboekte winst verdwijnt een dag later echter weer als sneeuw voor de zon: Dow Jones verloor 3 procent, S&P 500 tikte af op een verlies van 3,7 procent. En Nasdaq, dat woensdag als winnaar uit de bus kwam, lijdt nu maar liefst 4,9 procent verlies.

Covid als schuldige?

Ook in april zat de effectenbeurs, waar onder meer de aandelen van Tesla, Apple, of Amazon worden verhandeld, in slechte papieren: de beurs tekende op een maand tijd een verlies op van maar liefst 13,3 procent, waarmee het de slechtste maand sinds de beurscrash van 2008 kende.

Verschillende grote bedrijven waarvan de aandelen op de beurs worden verhandeld, kenden een moeizaam eerste kwartaal. Apple boekte dan wel een hogere omzet dan dezelfde periode vorig jaar, maar moest erkennen dat de toekomst er minder rooskleurig uitzag: door het zero-Covidbeleid in China, waardoor enkele fabrieken niets of weinig produceren, stokt z’n toeleveringsketen.

Ook Amazon, dat in hetzelfde kwartaal zijn traagste omzetgroei ooit kende, noemde het coronavirus als grote boosdoener. Tijdens de coronapandemie voerde het bedrijf, aangemoedigd door de vele online bestellingen, een agressief expansiebeleid. Nu de vraag naar online retail weer zakt, heeft het bedrijf echter te kampen met lege pakhuizen, en staat veel personeel noodgedwongen met de duimen te draaien.

(lb)

Meer