Nasdaq kent slechtste maand sinds financiële crisis 2008

De Amerikaanse Nasdaq-beurs, waarop vooral aandelen van techbedrijven worden verhandeld, tekende in april 2022 een verlies op van maar liefst 13,3 procent. Vrijdag nog zakte de beurs 4,2 procent, nadat Apple en Amazon hun ietwat magere kwartaalresultaten bekend maakten.

Het lijkt erop dat investeerders door de stijgende rentetarieven en trage economische groei de vinger op de knip houden. De Nasdaq-effectenbeurs krijgt nu de gevolgen ervan onder ogen: sinds november moest de beurs maar liefst vijf biljoen dollar aan marktwaardeverlies optekenen. “Gewoon afschuwelijk”, noemden beursanalisten bij de Bank of America het.

Covidproblemen

Apple maakte donderdag de kwartaalresultaten van Q1 van dit jaar bekend, en die waren in eerste instantie positief. Het techbedrijf rapporteerde een hogere omzet dat vorig jaar, maar waarschuwde tegelijkertijd voor de toekomst: de ontwrichte toeleveringsketen en tijdelijke sluitingen van Chinese fabrieken (door het aanhoudende zero-covidbeleid in het land) zorgen voor mogelijke problemen, die het bedrijf in het tweede kwartaal tot acht miljard dollar kan kosten.

Bij Amazon, dat vooral actief is in de online retail en cloud-opslagdiensten, waren de cijfers minder rooskleurig: het bedrijf noteerde zijn traagste groei in omzet ooit in het eerste kwartaal. De oorzaak? Minder online verkoop en hogere kosten. Daarnaast gaf men ook aan dat het bedrijf tijdens de coronapandemie een agressief expansiebeleid heeft gevoerd, maar dat er daardoor nu een teveel aan personeel en opslagcapaciteit is, aangezien de vraag naar producten weer daalde.

Tech-Dominantie

Naast de Nasdaq kende ook de S&P 500, de aandelenindex van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, een slechte maand, terwijl het merendeel van de bedrijven zelf wel positieve resultaten boekten. Enkel de allergrootste techbedrijven deden het minder goed.

Opvallend is vooral dat de Europese indexen, die veel minder gedomineerd worden door techbedrijven, het beter doen. “De dominantie van techbedrijven is een Amerikaanse fenomeen”, gaf Sonja Laud, aan chief investement officer bij Legal & General Investement Management. De aandelen van Apple, Microsoft, Amazon, Tesla, Alphabet, Meta en Netflix maken samen een kwart uit van de S&P 500.

Meer