Wall Street enthousiast over renteverhoging Fed

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag hoger gesloten, nadat de Federal Reserve de belangrijkste rente zoals verwacht verhoogde met 50 basispunten.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 3,0 procent tot 4.300,23 punten, de Dow Jones index won 2,8 procent op 34.060,99 punten en de Nasdaq sloot 3,2 procent hoger op 12.964,86 punten.

Het zwaartepunt lager woensdag bij de publicatie van het rentebesluit van de Federal Reserve. Conform de verwachting verhoogde de Amerikaanse centrale bank de federal funds rate met 50 basispunten tot een bandbreedte van 0,75 tot 1,00 procent. Het discontotairef werd verhoogd met 0,50 procentpunt naar 1,00 procent.

Daarnaast kondigde de centrale bank aan om de balans van 9 biljoen dollar per 1 juni te gaan reduceren. Voor schatkistpapier wordt de limiet in eerste instantie vastgesteld op 30 miljard dollar per maand. Voor hypotheek gedekte effecten zal de limiet aanvankelijk worden vastgesteld op 17,5 miljard dollar per maand. Na drie maanden wordt dit verhoogd naar respectievelijk 60 en 35 miljard dollar per maand.

Extra verhogingen op komst

Voorzitter Jerome Powell zei tijdens de persconferentie volgend op het rentebesluit dat extra verhogingen van de rente met 50 basispunten op tafel liggen voor de komende vergaderingen. Hij voegde eraan toe dat de Amerikaanse economie zeer sterk is en goed is gepositioneerd om deze rentestijgingen aan te kunnen. Powell benadrukte dat de Fed wendbaar moet zijn en er alles aan zal doen om geen onzekerheid in de markt te creëren.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van Avatrade was het besluit geen verrassing. Het feit dat de markt anticipeerde op de renteverhoging, zorgde ervoor dat de zenuwen in de markt na het besluit onder controle bleven.

Meer