ECB praat euro omhoog met hints over snelle renteverhoging

Verscheidene beleidsmakers van de Europese Centrale Bank zeggen dat “het mogelijk is” dat de ECB de rente al in juli verhoogt. Dat zou de eerste renteverhoging zijn in elf jaar.

Luis de Guindos, de nummer twee van de ECB na Christine Lagarde, hint in een interview met nieuwsdienst Bloomberg op de stopzetting van het stimulusprogramma APP in juli, en niet in het najaar zoals aangenomen werd. Ook een renteverhoging in juli is volgens hem “mogelijk, maar zal afhangen van de economische data”. Net als topvrouw Christine Lagarde ziet de Spanjaard overigens geen reden om de huidige economische situatie stagflatie te noemen.

Zijn uitspraken komen nog geen dag nadat Mārtiņš Kazāks, de gouverneur van de centrale bank van Letland, ook al verklaarde dat een renteverhoging in juli, met 25 basispunten, een mogelijkheid is. Ook Pierre Wunsch, de gouverneur van de Belgische Nationale Bank, zegt bereid te zijn een renteverhoging in juli te overwegen.

De richtinggevende rente van de ECB staat al sinds 2016 op 0,00 procent. Dat hoge beleidsmakers nu gelijklopende signalen uitsturen, kan volgens ECB-watchers geen toeval zijn.

De uitspraken van De Guindos lijken hun effect niet te hebben gemist, want de euro veerde meteen op, tot 1,09 dollar. Renteverhogingen zouden de Europese eenheidsmunt aantrekkelijker maken.

Omdat de Fed, de Amerikaanse centrale bank, al met renteverhogingen begonnen is, en de ECB nog niet, stond de euro al enige tijd onder druk. Dat verergert de Europese inflatiezorgen alleen maar, omdat aankopen van energieproducten en grondstoffen die in dollars verhandeld worden, daardoor duurder worden voor de eurozone, wat tot bijkomende kosteninflatie leidt.

Speculatie

Of het al in juli tot een renteverhoging komt, is nog afwachten, maar de hints maken renteverhogingen in het najaar in elk geval erg waarschijnlijk. De economen van ABN Amro schatten aanvankelijk in dat de eerste renteverhoging er in december zou komen, maar passen die prognose nu aan naar september.

Er zal de komende weken nog veel gespeculeerd kunnen worden over het monetaire beleid van de ECB, want de eerstvolgende rentevergadering is niet in mei, maar pas op 9 juni.

(fjc)

Meer