Amerikanen googelen en masse “recessie” – ondanks sussende woorden van hun president

Amerikaans president Joe Biden zegt dat hij ervan overtuigd is dat een recessie in de VS niet onvermijdelijk is. Maar de inflatie rijst de pan uit, de Federal Reserve staat op het punt om in razend tempo een reeks renteverhogingen door te voeren, en de gewone Amerikanen maken zich zorgen. Dat laatste blijkt uit hun zoekopdrachten op Google.

Uit gegevens van Google Trends blijkt dat meer mensen in de VS de voorbije week het woord “recessie” hebben opgezocht dan op enig ander moment sinds 2004. Dat bericht Business Insider.

De sombere vooruitzichten van gewone Amerikaanse burgers worden weerspiegeld in het consumentenvertrouwen in de Amerikaanse economie. Dat is naar een historisch dieptepunt gezakt; zo daalde de index van het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan van 58,4 in mei naar 50,2 in juni.

Risico op inflatie “dubbel zo groot”

De inflatie tiert welig in de VS: in mei steeg ze met 8,6 procent op jaarbasis; de snelste stijging in een periode van 41 jaar. De torenhoge gas-, voedsel- en huizenprijzen doen de Amerikanen pijn.

  • Voor economen van de Bank of America (BofA) is het risico op een recessie in de VS nu dubbel zo groot als eerder.
  • “We voorspellen een kans van ruwweg 40 procent op een recessie volgend jaar. Onze ergste vrees aangaande de Federal Reserve is bevestigd: zij (de centrale bankiers, red.) zijn ver achter op de curve geraakt en spelen nu een gevaarlijk inhaalspelletje. Wij verwachten dat de groei van het bbp tot bijna nul zal vertragen, dat de inflatie zich rond 3 procent zal stabiliseren en dat de Fed de rente tot boven de 4 procent zal verhogen”, schreven de economen van de bank.

Renteverhogingen in het verschiet

De Fed heeft inderdaad al een forse stap gezet om de inflatie de kop in te drukken door vorige week de referentierentevoet met 75 basispunten te verhogen. Dit was de grootste renteverhoging sinds 1994 en er liggen er nog meer in het verschiet.

  • Economen van Wells Fargo zeiden dat de forse renteverhogingen de leenkosten in de hele economie zullen doen stijgen en de VS waarschijnlijk in een “milde recessie” zullen doen belanden, medio 2023.
  • Dat denkt ook Morgan Stanley. Zijn hoofdstrateeg Mike Wilson, die de laatste drie beurscrashes voorspelde, zei dat het risico van een recessie met de invoering van de hogere rente verhoogd is.
    • Mocht de Fed wel degelijk voor een zachte landing zorgen, zei Wilson dat er waarschijnlijk nog steeds chaos op de aandelenmarkt zal uitbreken. Hij voorspelde dat de S&P 500 nog eens 10 procent van het huidige niveau zal afglijden tot zo laag als 3.400 punten. De Nasdaq 100 zou dan op weg zijn naar een soortgelijke tuimeling.

Positief gestemde Biden

In een interview met de Associated Press vorige week zei president Biden echter dat de Amerikaanse economie niet noodzakelijk in een recessie zal terechtkomen – ook al vertraagt de groei en blijft de inflatie sterk. “Ten eerste is het niet onvermijdelijk”, klonk het. “Ten tweede verkeren wij in een sterkere positie dan enige natie ter wereld om deze inflatie te overwinnen.”

Zijn woorden leken niet al te veel soelaas te bieden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20