Britten willen Huawei overboord gooien, België ziet minder graten

Straks buigt de Britse regering zich over de vraag of Huawei nog mag meewerken aan de 5G-infrastructuur in het land. Naar alle verwachting zal het Verenigd Koninkrijk zwichten onder Amerikaanse druk. Maar bestaat er in ons land afkeer tegen de Chinezen?

Op dinsdag zitten de veiligheidsadviseurs van premier Boris Johnson samen of uit te maken of er voor Huawei een rol weggelegd is bij de bouw van 5G-technologie. In januari had de overheid er nog beslist dat Huawei maximaal 35 procent van de niet-gevoelige delen mocht aanleveren, tot groot ongenoegen van de Amerikanen. Over de plas staat Huawei namelijk op een zwarte lijst, wegens vermeend risico op spionage.

Europese richtlijnen

De laatste weken leek Johnson opeens z’n kar te keren. Een Amerikaans embargo zorgt ervoor dat Huawei niet meer aan bepaalde onderdelen kan raken, waardoor de 5G-technologie een stuk minder veilig wordt. Ook is het Verenigd Koninkrijk bezorgd over de rol van China in de coronacrisis en over de veelbesproken veiligheidswet voor Hongkong. Die verbiedt het streven naar onafhankelijkheid en buitenlandse inmenging.

Redenen genoeg om de rol van Huawei te heroverwegen. Maar in eigen land komt er niet meteen een beleidsaanpassing, schrijft De Standaard. België volgt de Europese richtlijnen, die bepalen dat leveranciers ‘met een hoog risico’ – lees: Huawei – geen deel mogen uitmaken van de ‘kern’ van 5G. Aan de niet-gevoelige delen van het netwerk mag Huawei wel meewerken. ‘Uit de risicoanalyse die werd gemaakt, blijkt dat we veilig zitten’, reageert minister van Telecom Philippe De Backer (Open Vld).

‘Geen zorgen’

Terwijl de Amerikaanse ambassadeur druk blijft uitoefenen op ons land – ‘elk Chinees bedrijf is reden voor bezorgdheid’, zei hij in de krant -, hopen de Belgische telecomoperatoren dat alles blijft zoals het is. Allemaal werken ze al samen met Huawei, vanwege de prijs en kwaliteit. ‘Qua veiligheid zien wij geen indicaties dat we ons zorgen moeten maken’, legt woordvoerder Fabrice Gansbeke uit.

Michaël Trabbia, nog heel even topman van Orange België en binnenkort directeur technologie en innovatie bij de Franse moedergroep, waarschuwde al voor de financiële impact van een Huawei-ban. Hij hield een pleidooi voor zoveel mogelijk concurrentie. En de Chinese technologiegigant zelf zwaait met een bestelde studie, die aangeeft dat een ban van ‘een voorname speler’ de uitbouw van 5G-technologie jaarlijks 65 miljoen euro duurder zou maken. Er is sprake van een gemiste economische groei van 1,1 miljard euro tegen 2035.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20