Verpletterend Europees rapport wijst naar China en Rusland als boosdoener voor corona

Een nieuw rapport van de EU is onverbiddelijk als het over de Russische en Chinese invloed op de coronacrisis gaat. De Europese Commissaris voor Buitenlandse Zaken, Josep Borrell, kwam in het Europese geuren en kleuren uitleggen dat hij niet geplooid is onder Chinese druk.

  • Belangrijke vragen in het Europees Parlement: zwakten de Europese ambtenaren, onder politieke druk, in een kritisch rapport over fake news en het coronavirus kritiek op China af? Alles leek erop, omdat twee versies van dat rapport begonnen te circuleren, en lekten in de pers. Daarbij bleken bepaalde passages serieus verminderd in kritiek.
  • ‘Het klopt niet dat er druk was. Op geen enkele manier is er een order gekomen om dat rapport aan te passen’, zo stelde Borrell, verantwoordelijk voor het buitenlandbeleid van de EU. ‘De Europese diplomatieke dienst heeft absoluut niet het rapport afgezwakt onder Chinese druk.’ Hij wees er verder op dat desinformatie in de crisis steeds meer een wapen wordt.
  • Het rapport liegt er niet om: zowel Rusland als China spelen een verpletterende rol in het verspreiden van propaganda en valse informatie. En Europa lukt er niet in om krachtig te reageren.
  • Zo is er sprake van een systematische poging om de betrokkenheid en verantwoordelijkheid van China bij de corona-aanpak op elke mogelijke manier te ontkrachten en wegmoffelen.
  • Op alle mogelijke manieren wordt de hulp die China verstrekt aan andere landen, gebruikt om zichzelf als ‘redder’ in de kijker te spelen.
  • ‘Er zijn bewijzen voor een gecoördineerde actie van overheidswege om China te zuiveren van elke blaam voor het virus‘, zo staat in het rapport.
  • Zo wordt onder meer de uitbraak van het virus plots gelinkt aan de aanwezigheid van Amerikaanse militairen in Wuhan.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20