‘Wij werken tegen onze wil’: Britse supermarktketen Tesco koopt niet meer van Chinese fabriek na noodkreet in kerstkaart

De Britse supermarktketen Tesco zet een Chinese leverancier van kerstkaarten aan de deur, nadat een klant op een van de kaarten een boodschap vond van een gevangene.

‘Wij zijn buitenlandse gevangenen in de Qinqpu-gevangenis in Shanghai. Gedwongen om te werken tegen onze wil. Help ons alsjeblieft en verwittig mensenrechtenorganisaties’, stond er op de kaart. Verderop stonden ook contactgegevens van een zekere Peter Humphrey.

6-jarig meisje

Humphrey is een voormalige Britse journalist die bedrijfsfraude onderzoekt. Hij werd in 2014 samen met zijn vrouw veroordeeld in China omdat hij illegaal verkregen gegevens van Chinezen doorverkocht aan klanten, waaronder het Britse farmabedrijf GlaxoSmithKline. In juni 2015 werd het koppel gerepatrieerd uit China en werden de voorwaarden versoepeld.

Florence Widdicombe. – AP

De boodschap is gevonden door een 6-jarig meisje uit Londen, Florence Widdicombe. Haar vader Ben contacteerde Humphrey via het sociale netwerk LinkedIn.

Strenge controles

In de Britse krant Sunday Times zegt Humphrey dat hij niet weet wie de gevangenen zijn of waar ze vandaan komen, maar ‘het zijn zeker Qinqpu-gevangenen die me nog kennen van toen ik er zelf 23 maanden zat’, klinkt het.

De kerstkaarten werden gemaakt door Zheijiang Printing. Tesco, de grootste Britse supermarktketen, zette meteen de samenwerking met het Chinese bedrijf stop. ‘We verafschuwen het gebruik van gevangenen als werknemer en zouden dat nooit toestaan in onze keten’, zegt een woordvoerder. De onderneming startte ook een onderzoek.

Tesco benadrukt dat het sowieso zijn leveranciers al streng controleert. ‘Vorige maand deden we nog een audit bij dit bedrijf en er was niets dat erop wees dat ze gevangenen aan het werk zetten’, klinkt het. ‘Als dat blijkt, zetten we meteen voor altijd de samenwerking stop.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20