Britse privacywaakhond veroordeelt gezichtsherkenningsbedrijf Clearview AI en legt boete van 7,6 miljoen pond op

Het Amerikaans gezichtsherkenningsbedrijf Clearview AI moet van de Britse privacywaakhond (ICO) een boete van 7,55 miljoen pond (8,9 miljoen euro) betalen en alle persoonlijke gegevens van inwoners van het Verenigd Koninkrijk wissen.

De Britse privacywaakhond Information Commissioner’s Office (ICO) claimt dat Clearview afbeeldingen van mensen over de hele wereld verzamelt, afkomstig van verschillende websites en socialemediaplatforms. Daarmee zou het bedrijf een database hebben aangelegd met meer dan 20 miljard persoonlijke afbeeldingen.

In een handhavingsbevel van de ICO wordt Clearview opgedragen te stoppen met het verzamelen en gebruiken van de persoonsgegevens van inwoners van het VK die publiekelijk op het internet beschikbaar zijn. Het bedrijf dient tevens de gegevens van inwoners van het VK uit zijn systemen te verwijderen.

“Clearview monitort gedrag”

In een persverklaring zegt het hoofd van de ICO, John Edwards, dat Clearview waarschijnlijk veel informatie over Britse onderdanen heeft verzameld. “Het bedrijf maakt niet alleen de identificatie van die mensen mogelijk, maar monitort ook effectief hun gedrag en biedt dit aan als een commerciële dienst”, zegt Edwards. “Dat is onaanvaardbaar. Daarom hebben we actie ondernomen om mensen in het Verenigd Koninkrijk te beschermen door het bedrijf zowel een boete op te leggen als een handhavingsbevel uit te vaardigen.”

Edwards: “Mensen verwachten dat hun persoonlijke gegevens worden gerespecteerd, ongeacht waar ter wereld die gegevens worden gebruikt. Daarom hebben wereldwijd opererende bedrijven behoefte aan internationale regelgeving. De samenwerking met collega’s over de hele wereld heeft ons geholpen deze actie te ondernemen en mensen te beschermen tegen dergelijke opdringerige activiteiten.”

Die samenwerking gebeurde met de Australische autoriteiten. “Deze internationale samenwerking is essentieel om de privacyrechten van mensen in 2022 te beschermen. Dat betekent samenwerken met regelgevers in andere landen, zoals we in dit geval met onze Australische collega’s hebben gedaan.”

Edwards wil samenwerken met regelgevers in Europa en kondigde een ontmoeting deze week met Europese regelgevers in Brussel aan. Hij hoopt daarmee “wereldwijd privacyschade aan te pakken”.

Gebruikt door Belgische politie

Het blijft wel onduidelijk of en hoe de boete van de ICO kan worden afgedwongen. In reactie op een soortgelijk bevel en boete die eerder dit jaar in Italië onder EU-wetgeving werd uitgevaardigd, zei Clearview-CEO Hoan Ton-That dat het in de VS gevestigde bedrijf niet onder de EU-wetgeving viel, zo bericht The Verge.

Deze maand heeft Clearview AI er wel mee ingestemd zijn biometrische databanken en software niet langer te verkopen aan bedrijven in de VS. Dat was het gevolg van een rechtszaak in de staat Illinois van twee jaar geleden. Ook een Canadese rechter oordeelde vorig jaar dat de software van Clearview illegaal is.

In België zou Clearview gebruikt geweest zijn door de politie tijdens een vergadering met Europol. Daarop reageerde Annelies Verlinden (cd&v) in oktober vorig jaar dat de Belgische politie de software niet structureel gebruikt of gaat gebruiken.

(mah)

Meer