Canada: ‘Gezichtsherkenning van Clearview is illegaal’

Een Canadese rechter heeft geoordeeld dat Clearview, een gezichtsherkenningssoftware die gebruikt wordt door politiediensten, illegaal beelden vergaart. Het moet beelden van Canadezen verwijderen.

Volgens Daniel Therrien, die de uitspraak deed, is het ophalen van foto’s op sociale media en andere publieke sites, om dan te laten gebruiken door politiediensten en dergelijk, illegaal. ‘Dat zet alle leden van een maatschappij continu in een politie-line-up’. Saillant detail: de Canadese politie was zelf klant bij Clearview.

Biometrische gegevens

De Canadese rechtbank nam het bedrijf een jaar lang onder de loep. Clearview heeft volgens dat onderzoek belangrijke biometrische gegevens opgegraven, zonder toestemming van de eigenaars van de foto’s. Het heeft ook ‘de persoonlijke gegevens van Canadezen gebruikt en doorgegeven voor oneigenlijke doeleinden.’

Volgens Clearview zelf zouden de Canadese wetten niet van toepassing zijn op hun toepassing omdat ‘het bedrijf geen echte en substantiële connectie heeft’ met Canada en dat de toestemming van de personen op de beelden niet nodig si omdat die foto’s openbaar beschikbaar waren.

The New York Times onthulde in januari 2020 de database van Clearview, met 3 miljard beelden erin. Die zijn afkomstig van de openbare beelden die u op sociale media plaatst. Maar die platformen claimen op hun beurt dat wat Clearview doet, in strijd is met hun beleid. Die platformen verenigden zich en droegen Clearview op om de beelden te verwijderen.

Zal Clearview alles wissen? Nee.

Volgens Clearview-CEO Hoan Ton-That is het bedrijf gestopt met diensten te verlenen in Canada in juli 2020, door het onderzoek dat de overheid heeft opgestart. Hij voegde er nog aan toe dat de Canadese beelden niet zullen gewist worden, maar dat mensen individueel mogen vragen om hun foto’s te verwijderen, via een opt-out.

Clearview heeft al enkele keren de database moeten wissen. Zo komen er geen beelden uit de Amerikaanse staat Illinois. Het bedrijf beloofde ook alle niet-politionele diensten te schrappen. Zo hadden onder andere Bank of America en Walmart een contract bij Clearview.

Clearview wou niet reageren op de uitspraak, maar gaat er wellicht in beroep. Het bedrijf vergelijkt zijn diensten met ‘die van Google.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20