Amerikaanse immigratie tekent contract met controversiële gezichtsherkenning Clearview

De Amerikaanse immigratiedienst ICE gaat samenwerken met Clearview AI, een bedrijf dat specialiseert in gezichtsherkenning.

ICE betaalt 240.000 dollar voor ondersteuning bij projecten, staat te lezen in de overeenkomst. De licentie zal dienen voor het immigratiebureau in Dallas, Texas.

De dienst heeft al eerder gezichtsherkenning gebruikt. Vorige maand toonde een onderzoek van The Washington Post aan dat de afdeling toegang had gekregen, zonder toestemming van de houders, tot de database met rijbewijzen. Dat is best belangrijk, want in de Verenigde Staten staat dat zowat gelijk aan een identiteitskaart.

Grens

Het agentschap ligt momenteel ook onder vuur voor hoe het omgaat met conflicten aan grens met Mexico. Moeders worden er van hun kinderen gescheiden en veel immigranten worden er opgepakt zonder uitzicht op een proces of vooruitgang in hun zaak. Dat is in strijd met de mensenrechten.

Clearview is dan weer in opspraak gekomen omdat het zijn AI heeft scherpgesteld op miljoenen beelden die het van sociale media gehaald heeft, vaak zonder toestemming van die laatste.

Amerikaanse leger

Het bedrijf heeft ook een contract lopen met het Amerikaanse leger, goed voor 50.000 dollar. Het contract kwam er na een oproep voor projecten die een duidelijk voordeel voor de luchtmacht zouden opleveren.

In mei stelde Clearview dat het geen contracten meer zou ondertekenen met privebedrijven en dat het zou focussen op overheidsdiensten. Dat deed het pas nadat Buzzfeed onthulde dat er duizenden privebedrijven, zoals de NBA, Walmart en Bank of America, gebruik maakten van Clearview.

Verschillende grote techbedrijven hebben aan Clearview gevraagd om data te verwijderen die geraapt is op hun site. Daar heeft het bedrijf vooralsnog niet aan toegegeven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20