Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 15 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Gezichtsherkenning Clearview AI heeft Europese privacyrechtzaak aan zijn been

Logo Business AM
Tech

16/07/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 3 min leestijd

isopix

Het Amerikaanse gezichtsherkenningsbedrijf Clearview AI moet een gerechtelijk robbertje over privacy uitvechten in Europa. Een Franse vrouw kreeg namelijk te weinig informatie toen haar gezicht in de database opdook.

Clearview AI is een bedrijf dat zich specialiseert in gezichtsherkenning. Gebruikers kunnen een foto toevoegen en de software zoekt dan op andere sites naar hetzelfde gezicht en brengt die foto’s terug. Zeker op sociale media vindt die software bijzonder veel foto’s.

Een Franse vrouw, Zoé Vilain, die voor de privacy start-up Jumbo werkt, ligt nu in conflict met het bedrijf. Onder de Europese privacywetgeving heeft Vilain namelijk het recht om te weten welke data het bedrijf over haar in handen heeft en door welke mensen die gebruikt wordt.

Onvoldoende antwoord

Jumbo stuurde in naam van Vilain een mail met de vraag naar Clearview AI. Vier reminders verder was er nog steeds geen antwoord. Uiteindelijk verwees Jumbo naar de Europese verplichting en toen kwam er toch een dossier uit de bus.

Dat dossier blijkt behoorlijk summier. Clearview AI bevestigde dat Vilain in de database voorkomt en stuurde 3 foto’s mee, waarvan het bedrijf zelf toegeeft dat op 1 foto een vrouw staat die niet Vilain is.

Daarnaast kwam er ook geen antwoord op de vraag wie er nu de gegevens van Vilain kan inzien. Enkel een linkje naar een algemene beleidspagina moest volstaan.

CNIL

Jumbo komt daarom met een officiële klacht, bij de France privacy-autoriteit CNIL. Daarmee wil Jumbo Clearview in de spotlights zetten en aanduiden dat ‘het bedrijf de privacy van de burgers niet respecteert’.

Als Frankrijk Clearview schuldig acht, dan komt het in het vizier van Europese boetes. Die kunnen behoorlijk oplopen, tot maximaal 20 miljoen euro of 4 procent van de wereldwijde omzet van het bedrijf, afhankelijk van welke van de twee het hoogste is.

Onderzoek naar Clearview AI

‘Het verzoek is verwerkt nadat Clearview AI alle nodige informatie kreeg. Het initiële verzoek bevatte niet alle noodzakelijke gegevens om dat te doen. EU-burgers kunnen verzoeken indienen via de formulieren op de website. De technologie van Clearview AI is niet verkrijgbaar buiten de Verenigde Staten’, zegt het bedrijf over de zaak aan techsite Business Insider.

Overigens onderzoeken verschillende landen, zoals Canada en de Verenigde Staten, Clearview AI. Ook Facebook en Google spanden al samen om het bedrijf stokken in de wielen te steken. Die laatste willen vooral niet dat de software nog foto’s van de socialemedianetwerken plukt.

Lees ook:

Source: Business Insider


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks