Belgische politie op klantenlijst controversiële gezichtsherkennings-AI

De Belgische politie verschijnt op een gelekte lijst met klanten van gezichtsherkenningdienst ClearView. De federale politie zegt de dienst momenteel niet te gebruiken.

Het Amerikaanse online magazine Buzzfeed heeft op een gelekte lijst met klanten van de controversiële dienst Clearview ook de Belgische politie gevonden.

Wat is ClearView?

ClearView is een dienst die efficiënte gezichtsherkenning aanbiedt. De technologie gaat sociale mediasites af om daar profielen en gezichten aan elkaar te linken in een enorme database. Door het aggregaat aan data kunnen zij al snel veel gezichten herkennen, zelfs in de massa.

In de Verenigde Staten is de dienst al in handen van de overheid, al is die officieel nog niet uitgerold. Wat ClearView voor heeft op andere diensten, is dat de dienst met livebeelden kan werken. Dat is een zeer aantrekkelijke piste voor ordediensten.

In België is zulke software niet toegestaan, omdat de wetgeving rond de privacy voor burgers dat niet toestaat. Toch verschijnt de Belgische politie op de gelekte lijst van Buzzfeed.

Testproject?

De woordvoerster van de federale politie laat aan BusinessAM weten dat ‘Clearview momenteel niet gebruikt wordt door de federale politie’. Of de federale politie dat ooit gedaan heeft, is daarmee niet gezegd. ‘We bekijken of ClearView gebruikt is tijdens de testfase van het gezichtsherkenningsproject op Brussels Airport’. Ook op dat project, dat momenteel niet meer loopt, kwam indertijd veel kritiek.

Belangrijk om te weten: zelfs als de federale politie ClearView in huis heeft gehaald, kan het om een proefabonnement gaan. ClearView heeft een agressieve salesstrategie en pusht dat soort formules hardhandig wereldwijd naar potentiële klanten. Toch is het nog maar de vraag of zelfs een proefabonnement mag. ClearView kan die gegevens namelijk in theorie doorgeven aan derden, zoals de Amerikaanse overheid.

Dan is er nog de vraag of het de federale politie was die ClearView aanschafte. Dat staat niet specifiek vermeld. België telt ook nog 185 lokale politiezones. Zij leggen verantwoording af aan de gemeenteraad en het lokale schepencollege.

Meer