Big Brother in Moskou: live systeem voor gezichtsherkenning gelanceerd

Tienduizenden camera’s en wat het ‘meest geavanceerde gezichtsherkenningssysteem’ ter wereld wordt genoemd. In Moskou houden de autoriteiten live een oogje op uw doen en laten en ze weten wie u bent.

Het is bijna in alle stilte gebeurd maar in Moskou kan de overheid nu bijna iedereen die op straat rondloopt, herkennen. Dat hebben ze te danken aan een privébedrijfje, NtechLab. Dat ontwikkelde al een vijftal jaar geleden de software FindFace.

Einde aan de anonimiteit

Op het moment dat FindFace lanceerde enkele jaren geleden, liet de software u toe om een foto te nemen van iemand. Die foto kon u dan eenvoudig linken aan een socialemediaprofiel via de Russische site Vkontakte. Het expliciete doel was om ‘een einde te stellen aan anonimiteit’.

Klinkt dat eng? Dat is het ook. Al sloot Ntechlab de app voor gebruikers sindsdien af en schakelde het bedrijf over naar overheidssurveillance. Moskou betaalde 3,2 miljoen dollar om het project over heel Moskou uit te rollen.

De CEO van NtechLab, Alex Minin, zegt aan Forbes dat FaceFind Moskou het grootste live-gezichtsherkenningssysteem ter wereld is. Er zijn wel grotere oppervlaktes die gedekt worden door gezichtsherkenningssoftware, maar die loopt niet in realtime. Deze editie kan, terwijl de beelden lopen, gezichten matchen aan databases met bijvoorbeeld gezochte criminelen.

Londen

Het klinkt als een typisch verhaal in een surveillancestaat, maar ook in Londen loopt een vergelijkbaar systeem, zij het niet in realtime. Daar wordt ouder, gearchiveerd materiaal door een gezichtsherkenningssoftware geduwd, in dit geval die van Japanse softwareontwikkelaar NEC.

Logischerwijze zijn er heel wat privacyvraagstukken die zich opwerpen bij het Russische project. Zeker in Rusland, waar het met de mensenrechten al niet al te best gesteld is, baart dat zorgen.

Ook de Verenigde Staten werken trouwens aan een live-gezichtsherkenningproject. ClearView koppelt foto’s aan alle informatie die op Twitter, Facebook en andere socialemediakanalen te vinden is. Het project is afgeleverd aan de overheidsdiensten van de VS, al blijft men voorlopig nog stil over het implementeren van het project.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20