Boeing biedt personeel pakket voor vrijwillig vertrek aan

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing wil zijn personeel opnieuw een voorstel voor vrijwillig vertrek aanbieden. De ingreep moet het bedrijf gemakkelijker toelaten zijn structuur verder af te slanken. Dat staat in een nota die Dave Calhoun, topman van Boeing, onder het personeel heeft verspreid.

Werknemers die vrijwillig ontslag nemen, zullen volgens Calhoun kunnen rekenen op een vertrekpremie en een aantal andere voordelen.

Drie jaar

Het is de tweede keer dit jaar dat Boeing zijn medewerkers een voorstel voor vrijwillig vertrek voorlegt. De onderneming blijft immers worstelen met de gevolgen van de coronacrisis, die de luchtvaarttrafieken zwaar heeft doen inkrimpen.

Het voorstel zal worden aangeboden aan werknemers uit de divisie commerciële vliegtuigen, maar ook een aantal functies in dienstverlenende activiteiten en administratieve afdelingen zouden kunnen verdwijnen.

‘Het is bijzonder moeilijk om tot afvloeiingen te beslissen,’ betoogde Calhoun. ‘De ingreep is echter nodig om Boeing aan te passen aan de nieuwe realiteit in de luchtvaartsector. De afslanking moet het bedrijf tevens helpen om zijn liquiditeit op peil te houden en zich goed te positioneren voor een uiteindelijke terugkeer naar groei.’

Calhoun benadrukte te verwachten dat de vliegtuigmarkt de volgende drie jaar aanzienlijk kleiner zal worden.

Crashes

De coronacrisis die de vliegtuigbouwers, luchtvaartmaatschappijen en leveranciers heeft getroffen, heeft de zorgen van Boeing nog verergerd. De constructeur was immers al geconfronteerd met een gedwongen productiestop voor de vliegtuigen van het type 737 Max, die na twee fatale crashes al meer dan een jaar lang aan de grond zijn moeten blijven staan.

Boeing zegt op dit ogenblik geen vast omschreven aantal vertrekkers voor ogen te hebben. Het bedrijf betoogt alle werknemers die interesse hebben in het vrijwillig ontslagpakket en actief zijn in functies die zouden kunnen vervallen, aan te moedigen zich te melden.

De nieuwe afslanking komt bovenop de ontslagen die Boeing in april al had aangekondigd. Het bedrijf had toen aangekondigd zijn personeelsbestand met ongeveer 10 procent te willen afbouwen. Die operatie viseerde vooral de divisie commerciële vliegtuigen. Een groot deel van die afslanking zou tegen eind dit jaar moeten zijn afgerond.

Bij Boeing werken momenteel nog 160.000 mensen. Calhoun kondigde aan dat later deze maand meer details over het voorstel tot vrijwillig ontslag aan de werknemers zullen worden overgemaakt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20